1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ydinvoimalan omistajalle rajoittamaton vastuu onnettomuuksista

Hallitus esittää, että ydinonnettomuuksissa laitoksenhaltijoille tulisi rajoittamaton korvausvastuu kotimaassa. Vastuu olisi rajoitettu edelleen siltä osin, kun vahingot ilmenisivät ulkomailla. Nykyistä vastuun enimmäismäärää nostettaisiin kuitenkin noin 205 miljoonasta eurosta noin 700 miljoonaan euroon.

Kotimaan uutiset

Samalla pakollinen vastuuvakuutus nostettaisiin tuohon määrään. Vakuutusmäärä vastaa myös vahingoista Suomessa.

Suurvahinkotapauksissa käytettäisiin ensin vakuutusmäärä 700 miljoonaan euroon saakka. Sen jälkeen ydinvoima-alan vahingonkorvausvastuuta koskevaan Brysselin lisäyleissopimukseen kuuluvien maiden tulisi yhdessä suorittaa 145 miljoonan euron korvaus.

Tämän jälkeen onnettomuudesta vastattaisiin ydinlaitosyhtiön varallisuudella.

Eduskunta hyväksyi kyseiset uudistukset jo vuonna 2005, mutta niitä ei ole voitu saattaa voimaan, koska lainsäädännön taustalla olevien kansainvälisten sopimusten voimaantulo viivästyi.

Koska vieläkään ei ole tiedossa, milloin sopimukset tulevat voimaan, hallitus esittää nyt eduskunnalle väliaikaista lakimuutosta korvausvastuusta.

Se on voimassa kunnes vuonna 2005 hyväksytty laajempi laki voidaan saattaa voimaan. Vuoden 2005 laissa säädetään myös muun muassa isäntävaltion 500 miljoonan euron korvausvastuusta sekä nostetaan kansainvälisen korvausyhteisön vastuu 145 miljoonasta 300 miljoonaan euroon.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi