1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia-palkinnossa on käynnissä sukupolvenvaihdos

Finlandia-palkinnon voittajan valitsi tänä vuonna Yleisradion kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Esiraadin valitsemat kirjailijat ja esiraati itsekin ovat nuorempia kuin aiempina vuosina. Joenniemi kuitenkin ihastui Mikko Rimmisen teoksen keski-iän ylittäneeseen naiseen.

Mikko Rimmisen romaanin päähenkilö on keski-ikäinen nainen, joka on päätynyt yhteiskunnan ulkopuolelle. Se on Minna Joenniemen mukaan monen pelko.

- Käyttöikää olisi vielä jäljellä, mutta käyttötarkoitusta ei oikein ole. Sattumusten seurauksena Irma luo itselleen valeammatin taloustutkimuksen kyselijänä oikeastaan siksi, että pääsisi muiden ihmisten luo kahvittelemaan, Joenniemi kertoo.

Minna Joenniemen mukaan Nenäpäivä on tarina ihmisen haaveista saada ystävä, sekä siitä, kuinka hankalaa se voi olla.

Nenäpäivän kieli on poksuilevaa

Erityisesti Joenniemi kiittää Rimmisen kielen monipuolisuutta. Hänen mielestään kirjailija on lähestulkoon humalassa uudissanoista.

- Rimmisen kieli on uskomattoman runsasta, poukkoilevaa, poksuilevaa, tupsahtelevaa, tömähtelevää, nitkahtelevaa ja nyrjähtelevää. Kuitenkin yksittäiset lauseet tuottavat hirveästi nautintoa lukea jopa ääneen, Joenniemi sanoo.

Minna Joenniemi näkee omassa roolissaan Finlandia-palkinnon yksinvaltaisena valitsijana merkkejä sukupolvenvaihdoksesta.

- On kieltämättä merkillistä astua Tuula Arkion, Kaisu Mikkolan, Paavo Lipposen ja Pekka Tarkan jälkeen näihin saappaisiin. Mutta kieltämättä Suomessa on sukupolvenvaihdos muuallakin käynnissä. Muun muassa hallituksessamme on ikäisiäni ihmisiä. On kiitollista olla juuri se, johon luotettiin: uuden sukupolven edustaja, Minna Joenniemi kiittelee.