Pohjoismainen nykymaalaustaide peilaa aikaansa myös äänellä

Helsingin Taidehallissa avautuu huomenna Carnegie Art Award -katselmus, jossa on teoksia 23:lta pohjoismaiselta taiteilijalta. Carnegie Art Award on maailman suurimpia taidepalkintoja ja sen arvo on miljoona Ruotsin kruunua eli noin 105 000 euroa.

kulttuuri

Tämänvuotisen palkinnon voitti islantilainen Kristján Gudmundsson ääntä vaimentavilla maalauksillaan. Taidehallin näyttelyssä on esillä teoksia sekä voittajalta että muilta kilpailijoilta. Suomesta näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Saara Ekström, Jukka Mäkelä, Jorma Puranen, Seppo Renvall, Marianna Uutinen ja Hannu Väisänen.

Ääni on uusi elementti maalaustaiteessa, sanoo Helsingin Taidehallin johtaja Taru Tappola.

- Äänen maalauksellisuus on toki tulkinnanvarainen juttu. Esimerkiksi Seppo Renvallin teoksissa ääni toimii sommittelijana: Se rytmittää, luo taukoja ja vie tilanteita eteenpäin.

Carnegie Awardin voittajan teoksissa on hiljaisuus läsnä

Tämänkertaisen Carnegie Awardin voittajan islantilaisen Kristján Gudmundssonin minimalistiset, yksiväriset maalaukset on kehystetty tehdasvalmisteisiin rei’itettyihin metallipaneeleihin. Ääntä eristävää materiaalia on asetettu maalauskankaiden taustalle imemään itseensä ympäröivät äänet.

Gudmundssonin teoksissa ääni onkin mukana äänen poissaolona, toteaa Taru Tappola.

- Se on tosi jännittävää ja hieman vaikeatajuista, mutta se on Gudmundssonille ominaista leikkisyyttä, kuten näennäisen ankara minimalistisuuskin.

Carnegie Art Awardin on perustanut ruotsalainen pankkiirifirma Carnegie. Tapahtuman tarkoitus on tukea merkittävää pohjoismaista nykymaalaustaidetta.

Joka toinen vuosi järjestettävän Carnegie Art Awardin pääpalkinnon voitti suomalainen Nina Roos vuonna 2004.

Carnegie Art Award on avoinna Helsingin Taidehallissa 16.1.2011 saakka. Näyttelyyn liittyy erilaisia yleisötapahtumia. Yleisö voi myös äänestää omaa suosikkiaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kai Ristola