1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia-palkinto Mikko Rimmisen Nenäpäivälle

Mikko Rimmisen teos Nenäpäivä on saanut vuoden 2010 Finlandia-palkinnon. Palkinnosta päättänyt toimittaja Minna Joenniemi kuvaa kirjan kieltä "ainutlaatuisen pursuavaksi". Huumorillaan teos haastaa perusnegatiivisuuden ja kääntää mustan valoisaksi.

Kuva: YLE

Finlandia-palkinnon voittanut Nenäpäivä on helsinkiläisen Mikko Rimmisen kolmas romaani. Rimmisen esikoisromaani nimeltään Pussikaljaromaani oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2004. Finlandia-palkinto on 30 000 euroa verottomana.

Tämänvuotisen voittajan valinnut Yleisradion kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi kuvasi Nenäpäivää hellästi kantaaottavaksi romaaniksi. Joenniemen sanoin kirja on kertomus siitä, millaiseen hätäratkaisujen sumaan ihminen voi päätyä, jotta saisi kypsällä iällä uuden ystävän.

Finlandia-palkinnon tämänkertainen seremonia oli eräänlainen nuorennusleikkaus jo esiraadissa ja ehdokkaissa ja nyt myös voittajassa. Myös diktaattori eli palkinnosta päättänyt Joenniemi oli aiempia valitsijoita nuorempi.

"Hieman pelottaa"

Voittaja oli Ylen kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen haastattelussa sekavissa tunnelmissa.

– Kyllä minä nyt aion olla tässä ainoastaan iloinen. Siitä merkityksestä en edes oikein tiedä, mutta hieman tässä pelottaa, totesi Rimminen.

Seppo Puttosen mielestä Mikko Rimmisen kirjoista löytää akikaurismäkiläistä romantiikkaa ja laitapuolen ihmisiä. Ihmisten yksinäisyys ja myös yhteisöllisyys ovat Nenäpäivä-romaanissa päällimmäisiä asioita. Nyt Finlandialla palkitussa kirjassaan Rimminen nostaa valokeilaan syrjäytyneet, ei-menestyjät ja ne, jotka ovat ilman työtä.

– Ehkä se reuna-alue kuitenkin jollain tapaa tuntuu haasteellisemmalta, kiinnostavammalta kuin semmoinen ehkä turvallinen keskimääräisyys. Ja kyllähän kaunokirjallisuus ja taide yleensäkin on niin kuin rajojen ylittämistä.

Puttonen pitää Nenäpäivää kirjallisena ilotteluna, joka tyyliltään liittyy pitkään suomalaiseen kirjalliseen perinteeseen aina Sillanpäästä Huovisen kautta Hotakaiseen.

– Mitä tulee kirjallisuuteen niin olen kyllä enemmän ollut aina kotimaiseen kirjallisuuteen kallellani, mikä saattaa tietysti liittyä kotimaisen kirjallisuuden opintoihini. Mutta vaikutteet siis kyllä tulevat tuolta klassikko-osastolta.

Rimmisen esikoisromaani, Pussikaljaromaani toi Rimmiselle Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2004. Romaani on käännetty useille kielille ja sen pohjalta ilmestyy elokuva ensi vuonna.

Rimminen sai elokuussa 2010 valtion viisivuotisen kirjallisuuden apurahan.