Nuku itsesi nuoremmaksi tai ota halpalento höyhensaarille

Niska- tai hartiasärkyjen yleisin aiheuttaja taitaa olla huono tyyny. Tyyny kannattaa joka tapauksessa vaihtaa muutaman vuoden välein pelkistä hygieniasyistä. Tyynyostoksilla valinnanvaraa löytyy: perusmallien rinnalla kaupaksi käyvät nyt erikoismuotoillut päänaluset tai tyynyt, jotka lupaavat hoitaa nukkujaa.

Myyntipäällikkö Jarna Vuori uskoo, että pieni valmistaja pärjää tyynymarkkinoilla vain erikoistumalla. Kuva: Sannimari Lehtilä

Uuden tyynyn ostaja kohtaa kaupassa ison valikoiman ja joutuu ostopäätöstä tehdessä pohtimaan montaa asiaa. Olisiko puolikorkea, napakka vai erikoismuotoiltu tyyny minulle paras? Riittäisikö kympin tyyny vai pitäisikö hommaan satsata enemmän euroja?

Kodintekstiilien myyjä Lotta Tammi Turun Länsikeskuksen Citymarketista vahvistaa, että tyynyhyllyllä on mistä valita.

- Anatomiasta se johtuu. Me olemme erilaisia ja jokaisella on omat mieltymyksensä. Yksi haluaa pään alle todella korkean ja napakan tyynyn. Toiselle taas sopii paremmin littanampi malli, hän sanoo.

Hyvän tyynyn tunnistaa Tammen mukaan siitä, että herätessä olo todella tuntuu levänneeltä eikä mihinkään särje.

- Kyllä sen päivän mittaan sitten huomaa, jos tyynyssä on vikaa. Ihmisen pitäisi saada aina kunnolla levätä päivän rasitusten päälle.

Parempi tyyny voi pelastaa jopa parisuhteen

Tyyny kannattaa vaihtaa vähintään muutaman vuoden välein, mutta useamminkin, jos tilanne sitä vaatii.

- Jos puoliso nukkuu levottomasti tai vaikka kuorsaa huonon tyynyn takia, haittaa se tietysti myös vieressä nukkuvaa. Voidaan siis sanoa, että hyvä tyyny voi pelastaa parisuhteenkin, nauraa Tammi.

Uusi tyyny voi tuntua aluksi huonommalta kuin vanha, sillä kestää hetken, ennen kuin se muotoutuu nukkujan pään mukaan.

- Kyllä se aina siitä muokkaantuu eli ihan heti ei kannata ajatella, että tuli tehtyä vääränlainen tyynyostos.

Moni ottaa halpalennon höyhensaarille

Tyynyn hinta kertoo Tammen mukaan aina myös sen laadusta.

- Kympin tyyny ei kestä samalla tavalla käytössä kuin kalliimpi. Kalliimmissa tyynyissä täytettä on usein enemmän ja tikkauksia sekä materiaaleja on mietitty enemmän.

Suomalaiset ostavat halvempia tyynyjä esimerkiksi mökeille ja kalliimpia tyynyjä myydään eniten lahjaksi.

- Esimerkiksi näin joulun alla kalliimmat tyynyt käyvät enemmän kaupaksi. Läheskään kaikki eivät ole valmiita satsaamaan omaan arkinukkumiseen, Tammi toteaa.

Nukkumalla kauniimmaksi ja nuoremmaksi?

Kilpailu pienen Suomen tyynymarkkinoilla on Vuoren mukaan kovaa ja jokainen valmistaja yrittää tuotteillaan erottua joukosta.

Delux koittaa ujuttautua ihmisten makuuhuoneisiin ja päiden alle uudentyyppisillä, funktionaalisilla tyynyillä. Beauty-malliston tyynyt lupaavat muun muassa nuorentaa ja rauhoittaa nukkujaa.

Vuori kertoo, että kukaan muu ei Suomessa valmista vastaavanlaisia tyynyjä.

- Kangas on sataprosenttista puuvillaa, johon on tehty niin sanottu m-caps-käsittely. Kuidun mikrokapsyyleistä vapautuu käytössä hiljalleen erilaisia luonnollisia ainesosia, jotka hoitavat nukkujaa, Vuori selittää.

Esimerkiksi laventelia, ginkgo bilobaa ja manteliöljyä sisältävät tyynyt ovat myyjä Lotta Tammen mukaan kiinnostaneet ostajia kovasti.

- Ajatus hoitavasta tyynystä on täysin uudenlainen. On selvä, että sellainen kiinnostaa ihmisiä, hän sanoo.

Tuotekehitysosastolla ei taideta nukkua

Suomessa myydään lähinnä kotimaisten valmistajien tyynyjä, sillä tyynykoko 50 x 60 cm on yleisesti käytössä vain Suomessa.

- Lähes joka Euroopan maassa on erilainen tyynystandardikoko. Se tietysti vaikeuttaa valmistajien työtä, kun tietyn kokoiset tyynyt saadaan kaupaksi aina vain tietyissä maissa, kertoo turkulaisen tyynyvalmistajan Deluxin myyntipäällikkö Jarna Vuori.

- On tietysti ihmeellistä, ettei tähän asiaa ole tullut mitään EU-direktiiviä, kun tuntuu, että kaikkeen muuhun sellainen on jo tullut! Vuori naurahtaa.

Jarna Vuori uskoo, että tyynyt kehittyvät tulevaisuudessa vielä todella paljon.

- Vauhti tuntuu koko ajan vain kiihtyvän ja ihan niin kuin muillakin aloilla ovat myös tyynyt jatkuvan kehityksen kohteena. Tuotekehitysosastolla ei paljon kannata nukkua, hän nauraa.

Beauty-tyynyjen seuraksi Delux tuo kohta markkinoille taas täysin toisenlaisen tyynyn.

- Uusimmassa tyynyssämme on sisäänrakennetut kaiuttimet ja käyttäjä voi liittää tyynyynsä esimerkiksi oman MP3-soittimensa, hän paljastaa.