Talojen lämmitysöljyn kuljetuskapasiteetti kortilla

Talojen lämmitysöljyn kuljetusautot ovat kortilla monissa öljy-yhtiöissä. Syynä öljytoimitusten viivästymiseen on nopeasti alkanut talvi ja asiakkaiden pelko vuodenvaihteen veronkorotuksista. Normaalin parin päivän jonotuksen sijaan öljyä voi joutua nyt odottamaan jopa kaksi viikkoa.

öljy
Turun Pikapolttoöljyn Timo Tapio tankkauspuuhissa.
Turun Pikapolttoöljyn Timo Tapio tankkauspuuhissa.YLE / Joona Haarala

Turun Osuuskaupan ABC-ketjupäällikkö Mikko Malmberg pahoittelee, että kaikille asiakkaille ei tällä hetkellä pystytä toimittamaan lämmitysöljyä. Malmbergin mukaan Suomesta ei löydy tällä hetkellä riittävästi kalustoa öljytoimitukseen.

- Ei se varsinaisena yllätyksenä tullut, mutta öljykuljetuksissa on tietty kapasiteetti. Asiakkaille tämä on suurempi yllätys, Malmberg toteaa.

Pikatoimituksina pieniä määriä lämmitysöljyä vievän Turun Pikapolttoöljyn puhelin soi nyt taukoamatta.

- Kyllä tämä aikainen pakkasjakso on yllättänyt, Timo Tapio toteaa tankatessaan öljyä turkulaisen taloyhtiön tankkiin.

Lämmitysöljyn vero on nousemassa useita senttejä litraa kohti vuodenvaihteen jälkeen. Valtioneuvosto ei ole vielä vahvistanut tarkkoja summia.

Varautuminen olisi auttanut

Turkulainen Seppo Ojalan paritalossa ei öljy lopu. Mittareita ei tarvita, sillä maanalaisen öljysäiliön tilavuuden voi helposti testata pitkällä puukepillä.

Ojalan talon öljyt tilataan syksyisin hyvissä ajoin ennen pakkasia ja silloinkin tankissa on varaa. Tänä vuonna talvi tuli kovin aikaisin.

- Ne keneltä on öljy loppunut, niin siinä on käyttäjä itse ollut myöhässä. Tilaus olisi pitänyt laittaa sisälle jo aikaisemmin. Isännästä tai emännästä itsestä se on kiinni, että tarkistaako öljyn määrän ajoissa, Ojala toteaa.

Veronkorotukset eivät suoranaisesti Ojalaa huoleta.

- Kyllähän sitä hintaa tulee seurattua. Moni tilaa pieniä määriä useamman kerran vuodessa. Se on taktikointia, kun hinta muuttuu. Kyllä sieltä lisälaskua ilmestyy veronkorotusten jälkeen. Ei ole pieni juttu tällaiselle talollekaan.

Lähteet: YLE Turku