1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomeen ehkä toinen loppusijoituspaikka

Suomeen aletaan todennäköisesti suunnitella toista ydinjätteen loppusijoituspaikkaa Eurajoelle rakennettavan Onkalon lisäksi. Ydinvoimayhtiöt eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että kaikki Suomessa tuotettava ydinjäte sijoitettaisiin Eurajoen kallioiden uumeniin rakennettavaan luolastoon.

Kotimaan uutiset
Kauhakuormaaja lastaa kuorma-autoa tunnelissa.
Posivan Onkalon louhintatöitä.YLE

Onkaloa rakentavan Posivan omistavat Teollisuuden Voima ja Fortum, eivätkä ne halua toisen uuden ydinvoimalan rakennusluvan saaneen Fennovoiman jätteitä Eurajoelle.

- Toimijat eivät ole löytäneet yhteisymmärrystä, eivätkä näytä olevan löytämässäkään, ellei jotain aivan erityistä piiskaa olla käyttämässä. Toimijat ovat muutoin valmiita yhteistyöhön, mutta ei yhteisen loppuluolan rakentamiseen, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoo.

Valtiolta saattaa vielä tulla piiskaa eli ydinvoimayhtiöitä voidaan patistaa yhteistyöhön.

- Ei nyt kokonaan kuitenkaan ole poissuljettu sitäkään, että vähän patistellaan.

Ydinvoimayhtiöiden pakottaminen yhteistyöhön ei sen sijaan Pekkarisen mielestä ole todennäköistä. Ydinvoimalain kirjauksia ei ainakaan toistaiseksi olla lähdössä testaamaan. Pekkarisen mukaan vallalla on käsitys, että valtio ei todennäköisesti voisi pakottaa yhtiöitä tekemään yhteistyötä ydinjätteen loppusijoittamiseksi.

- Ei se ole täysin poissuljettua sekään mahdollisuus, että rakennettaisiin yhtä useampi, esimerkiksi kaksi loppusijoituspaikkaa. Muun muassa STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen on kiinnittänyt huomiota siihen, ettei sekään ole huono vaihtoehto.

- Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että yhteisymmärrystä ei siis toimijoiden kesken synny, vaan pitää löytää toinen loppusijoituspaikka, Pekkarinen sanoo.

Ydinjätteen mahdollisia loppusijoituspaikkoja selvitettiin jo muutama vuosi sitten. Vaihtoehtoja kartoitettiin tuolloin eri puolilta Suomea.

Lähteet: YLE Uutiset, YLE Satakunta

Lue seuraavaksi