Sampsa Kataja: Pikavippien korkokatto hillitsisi hätään joutuneiden riistämistä

Pikavippien kieltämistä tavoitteleva kansanedustaja Sampsa Kataja pitää myös luottojen korkokattoa tavoiteltavana. Hän uskoo, että korkokatto johtaisi nykyisen lainabisneksen loppumiseen ja toisen hätään perustuva bisnes tulisi tiensä päähän. Oikeusministeriön työryhmä on tänään esittänyt 50 prosentin korkokaton asettamista alle tuhannen euron luotoille.

politiikka
Olli-Pekka Salli / YLE

Kataja olisi kieltänyt lakialoitteessaan pikavipit kokonaan, mutta työryhmän mielestä hintasäätely on kieltoa parempi keino puuttua pikaluottojen ongelmiin. Kataja pitää myös tätä tavoitetta hyvänä.

- Sikäli olen tyytyväinen, että ala on itse todennut rajoituksen käytännössä johtavan nykyisen lainabisneksen loppumiseen. Jos 50 prosenttia lainan korkoihin ei lainan antajalle riitä, niin voi miettiä tarvitseeko kukaan sellaista lainaa, josta pitää maksaa enemmän korkoa. Pikavipeistähän on nyt kerätty jopa tuhansien prosenttien korkoja, vaikka esimerkiksi normaaleissa asuntolainoissa korot ovat 2-4 prosentin hujakoilla, Kataja toteaa.

"Yhteiskunnan pidettävä huolta akuuteista tarpeista"

Katajan mukaan yhteiskunnan on löydettävä muita keinoja hoitaa ihmisten akuutteja rahoitustarpeita.

- Sitä varten meillä on hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkosto olemassa, että kenenkään ei tarvitse ottaa esimerkiksi lääkkeisiin lainaa tuhansien prosenttien korolla. 50 prosenttiakin kuulostaa varsin kovalta, mutta jos sillä ei pysty lainaa toiselle antamaan, niin ei varmasti tarvitsekaan.

Katajan mukaan pikavippien kieltäminen tai korkokaton asettaminen olisi historiallisestikin merkittävä päätös.

- Olisi aika historiallista, jos Suomessa pysyttäisiin ottamaan hieman suurempi vastuu markkinataloudesta ja mietittäisiin minkälaista bisnestä toisten kustannuksella voidaan harjoittaa.

Lähteet: Yle Satakunta