1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Aamiainen voi ehkäistä lihavuutta ja sairauksia

Lapsesta saakka aamupalan väliin jättävät saattavat altistaa itsensä vyötärölihavuudelle ja muille sydäntautien ja diabeteksen riskitekijöille. Kehitys tapahtuu vuosikymmenten kuluessa, australialaistutkijat raportoivat.

terveys
Aamupala, mehua ja muroja
Comstock

Tutkimukseen osallistui 2 200 australialaista, joilta oli kyselty aamiaisen syömisestä vuonna 1985, kun he olivat 9–15-vuotiaita. Kysymys toistettiin vuosina 2004–2005, jolloin osallistujille tehtiin myös terveystarkastus.

Osallistujista 1 400 oli syönyt aamiaisen aina, 224 vain aikuisena, 515 vain lapsena ja 86 lapsena ja aikuisena.

Verrattuna aina aamiaisensa nauttiviin sen aina väliin jättävien vyötärön ympärys oli keskimäärin 4,6 senttimetriä pitempi. Lisäksi heidän painoindeksinsä oli suurempi.

Myös veren insuliinipitoisuus ja kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuudet olivat heillä suuremmat, mikä selittyi pitkälti vyötärön ympäryksellä ja ruokavalioiden eroilla.

Tulokset eivät paljasta miksi aamupala ehkäisee vyötärön kasvua, mutta mahdollisesti selitys löytyy aamupalan vaikutuksista ruokahaluun.

Aikaisemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on mm. huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa. On myös jotain näyttöä siitä, että kananmunan, maitotuotteiden tai muiden proteiinipitoisten ruokien nauttiminen aamulla saattaa pitää nälän loitolla pitempään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi