1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalaisella ydinjätteen sijoituspaikalla tuplasti leukemiatapauksia

Pohjois-Saksassa on havaittu syöpäsairaustapausten lisääntyneen ydinjätteiden sijoituspaikan lähettyvillä. Ala-Saksin Assen entiseen suolakaivokseen vietiin 60- ja 70-luvulla radioaktiivista jätettä. Viranomaiset valehtelivat pitkään kaivoksen varsinaisesta tarkoitusperästä.

Ulkomaat
Säteilymittarilla mitataan säteilyn määrää vaatteista Saksassa.
Ala-Saksissa sijaitsevan ydinjätevaraston läheisyydestä on löytynyt tavallista enemmän syöpätapauksia.YLE

Maailman ensimmäiseksi ydinjätteiden loppusijoituspaikaksi suunniteltu Assen kaivos on tullut tiensä päähän. Tuoreimmat tutkimukset kertovat, että lähialueiden asukkaiden leukemiatapaukset ovat yli kaksinkertaiset muuhun väestöön verrattuna. Lisäksi naisten kilpirauhassairaudet ovat kolminkertaistuneet.

Paikallisten asukkaiden mukaan heille on valehdeltu alusta asti. Assen kaivosta mainostettiin pitkään tutkimuspaikkana, vaikka siellä todellisuudessa varastoitiin ydinjätettä.

Radioaktiivista jätettä täynnä oleva kaivos alkoi vuotaa 1980-luvun lopulla, mutta viranomaiset salasivat tietoa kymmenen vuotta. Nyt yritetään selvittää, ketkä tiesivät asiasta.

- Asiaa tutkitaan, mutta luulen, että meillä on vasta jäävuoren huipun verran tietoa, sanoo Ala-Saksin vihreiden parlamenttiryhmän puheenjohtaja Stefan Wenzel.

Euroopan ongelmallisin sijoituspaikka

Vihreät uskovat, että kaivokseen on varastoitu matala- ja keskiaktiivisen lisäksi myös korkea-aktiivista ydinjätettä. Nyt Assen kaivosta yritetään tyhjentää ydinjätteistä. Projekti voi kestää yli kymmenen vuotta. Se saattaa osoittautua myös mahdottomaksi.

Ydinjätteen nostamisen on arvioitu maksavan kahdesta neljään miljardiin euroon. Syvimmillään jätettä on 750 metrin syvyydessä.

Miljardien eurojen laskun pelätään jäävän saksalaisten veronmaksajien hoidettavaksi, sillä vihreiden mukaan virkamiehet eivät aikanaan kääntyneet energiakonsernien puoleen.

Assen kaivokseen on varastoitu yli 120 000 kahdensadan litran säiliötä ydinjätettä. Assea on kuvailtu Euroopan ongelmallisimmaksi ydinjätevarastoksi.

Saksassa käydään parhaillaan kiivasta keskustelua Gorlebenin sijoituspaikasta, johon on varastoitu myös korkea-aktiivista ydinjätettä. Assea pidettiin aikoinaan Gorlebenin prototyyppinä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi