1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rare Exports -elokuva kaivaa Korvatunturista esiin alkuperäisen pahan pukin

Perjantaina ensi-iltansa saavan kotimaisen Rare Exports –elokuvan joulupukki nojaa suomalaisen kansanperinteen nuuttipukkiin. Elokuva esittelee Coca-Cola-mainoksien punaposkisen valkoparran sijaan lapsia sieppaavan kauhupukin.

kulttuuri
Kuvassa häkkiin vangittu joulupukki sekä näyttelijät Per Christian Ellefsen, Rauno Juvonen, Tommi Korpela ja Jorma Tommila lumisateessa.
Pääpalkinnon lisäksi Helander palkittiin parhaasta ohjauksesta sekä elokuvan kuvannut Mika Orasmaa parhaasta elokuvauksesta.FS Film Oy & Cinet Oy

Rare Exports -elokuvan ohjaaja Jalmari Helander pelkäsi itse pienenä joulupukkia ja tutustui myöhemmin lähes unohtuneeseen kotimaiseen jouluperinteeseen. Elokuvan joulupukin esikuva onkin sarviin ja pelottavaan naamioon sonnustautunut nuuttipukki, joka oli elävää kansanperinnettä vielä 1950-luvun lopussa.

- Nuuttipukit olivat käytännössä vastakohtia nykyjoulupukille eli ilkeitä ja inhottavia kavereita, jotka tulevat jouluaattona vaatimaan lahjoja kuten viinaa itselleen. Nuuttipukit saattoivat tuoda myös risuja lapsille. Lapsia peloteltiin joulupukilla sanomalla, että jos et ole kiltti niin joulupukki tulee mikä on täysin päinvastoin mitä nykyään.

Elokuva tarjoaa kauhun lisäksi sydämellistä jouluhenkeä

Rare Exports pohjautuu Helanderin internetissä runsaasti katsojia keränneisiin lyhytelokuviin lappalaismiehistä, jotka pyydystävät ja kesyttävät villejä joulupukkeja myydäkseen niitä maailman ostoskeskuksiin. Kokopitkässä Rare exports -elokuvassa palataan siihen, miten kaikki sai alkunsa eli siihen, miten joulupukki tonttuneineen kaivetaan esiin Korvatunturin kätköistä.

Elokuvaa hallitsee myytti joulupukista, mutta pukkia suurempaan rooliin valkokankaalla päätyvät kuitenkin lapsia jahtaavat veret seisauttavat tontut. Hurjan pukkitarinan lisäksi elokuvassa kerrotaan myös joulua odottavasta pienestä pojasta, joka hakee hyväksyntää karskilta isältään. Tuottaja Petri Jokiranta sanoo, että elokuvasta löytyy pahasta pukista huolimatta aitoa jouluhenkeä.

- Tässä tarjotaan uudenlainen tulkinta joulupukista, mutta mukana on kuitenkin tuttu joulun sydän. Lopulta kerrotaan siitä, miten tärkeää on että lapset ja aikuiset pitävät yhtä ja jakavat maailmansa keskenään.

Rare exports -elokuva on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomailla ja se on myyty elokuvateatterilevitykseen muun muassa Yhdysvaltoihin, Englantiin ja Australiaan. Jokiranta toivoo, että myös elokuvan remake-oikeudet kävisivät kaupaksi.

- Meitä kiinnostaa seuraavaksi remake-oikeudet, eli niitä yritämme kovasti kaupata. Toivottavasti joku Hollywood-studio haluaisi lähteä tekemään tästä versiointia yhdysvaltain markkinoille. Minä ja monet muut tuottajat jopa Hollywoodia myöten ovat kyllästyneet jatko-osiin ja samoihin tarinoihin ja kaikki etsivät jatkuvasti hyviä uusia aiheita.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen

Lue seuraavaksi