Joulupukki on pohjimmiltaan paha

Tänä vuonna jokainen uskoo joulupukkiin. Eikä tämä joulupukki ole sellainen, mitä on aiemmin totuttu näkemään. Rare Exports on tuore kotimainen vinksahtanut jouluelokuva, joka vääntää perinteiset joulupukkimyytit uuteen uskoon.

kulttuuri
Joulupukki on vangittu häkkiin elokuvassa Rare Exports.
Rare Exports on on voittanut jo useita palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla.

Tässä tarinassa ei nähdä lentäviä poroja tai piparkakkutaloja, vaikka mukana onkin joulupukki. Rare Exports -elokuvan tarina alkaa, kun kansainvälinen tutkimusryhmä aloittaa kaivaukset Korvatunturilla, ja löytää lähes 500 metrin syvyydestä joulun tarkimmin varjellun salaisuuden.

- Rupesin tutkimaan Suomen joulupukkikuvastoa entisiltä ajoilta, ja minua ihmetytti, miten meillä voi olla nykyään täysin päinvastainen amerikkalaistyylinen joulupukkikäsitys. Mietin, että nyt on aika kaivaa vanhat perinteet esiin, elokuvan ohjaaja Jalmari Helander kertoo.

Elokuva kuvattiin Norjan Lapissa, Överbygdin kylässä, jossa sijaitsee myös Naton tukikohta. Pakkasta oli kolmekymmentä astetta, ja testosteroni jylläsi kuvauksissa, koska ohjaaja ei halunnut tarinaan yhtään naista.

- Kaikki miehet sen tietää, että miesten suunnitelmat on helpompi toteuttaa ilman naisten läsnäoloa, Helander naurahtaa.

Rare Exports on Jalmari Helanderin ensimmäinen pitkä elokuva ja se on voittanut jo useita palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla ja se on saanut levityssopimuksen lukuisiin eri maihin.

Rare Exports saa Suomen ensi-iltansa 3. joulukuuta.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen