1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyvä valaistus vaatii tarkkaa suunnittelua

Kurikassa syntynyt Ekku Peltomäki on valosuunnittelun kotimainen huippunimi. Peltomäki on muun muassa valaissut maisemia, erilaisia näytöksiä sekä tehnyt taideteoksia valosta ja musiikista.

valaistussuunnittelu
Ekku Peltomäki suunnittelee valonheittimen paikkaa metsässä.
Ekku Peltomäki suunnittelee valonheittimen paikkaa metsässä.YLE/Olli Koski

Tänään Ekku Peltomäen päivä alkoi puiden valaisun suunnittelulla Kurikassa kolmostien varressa. Huomioitavia asioita olivat muun muassa valaisimien värilämpötila sekä suunta. Esimerkiksi mäntyjä valaistaessa Peltomäki suuntaa puun runkoon yhden valonheittimen, jossa on lämmin sävy ja kapea kiila. Oksistoon puolestaan suunnataan leveäkiilainen ja kylmempi sävyinen valonheitin.

Rakennuksia valaistessa Peltomäki tutkii aina tarkkaan kohteen suunnitelleen arkkitehdin pääpainot. Valoarkkitehtuurilla tuodaan esiin rakennuksen painopisteitä sekä tietysti itse rakennus, kun päivä vaihtuu pimeään iltaan ja yöhön. Rakennusten pihamaalla käytettävien yleisvalojen sijasta Peltomäki valaisee mieluimmin puun tai pensaan. Tällöin pihamaalle saa sekä valon että korostetun kohteen.

Sisätiloissa ihmiset käyttävät usein suoraa valaistusta. Peltomäen mielestä epäsuora valaistus on kokeilemisen arvoinen. Esimerkiksi kohdevalo taittuu taulujen tai esineiden kautta huoneeseen ja tuo ihan uutta tunnelmaa. Ne paikat, joissa esimerkiksi luetaan, tulee valaista tarkalla ja riittävän kirkkaalla valolla. Peltomäen mukaan liiallisuuksiin ei kuitenkaan pidä mennä, vaan huoneessa tulee toimia aina tilan ehdoilla.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi