Hevitiernapojat tuulettavat pölyistä perinnettä

Viime vuosina Suomessa on nähty hevin vallankumous. Heviä on tungettu Euroviisuihin, kirkonmenoihin ja moniin esityksiin. Nyt hevi ulottaa sormensa myös vanhaan jouluperinteeseen.

joulu

Tunnelma takahuoneessa on jännittynyt kun 2010-luvun Herodes, Murjaanien kuningas ja Knihti valmistautuvat pistämään uusiksi vuosisatoja vanhan jouluperinteen. Hevin ja liturgian yhteensulautuma on tarkkaan harkittu kokonaisuus.

– Musta tuntuu että meillä on hyvä sekoitus. Koska me ollaan nuoria niin meiltä riittää rajuutta ja kesyyttä. Että tarpeen vaatiessa ollaan sitten kumpaa vaan, kertoo Murjaanien kuningas Matti-Veikko Vaari.

Ajatuksen hevitiernapojista sai alun perin Tikkurilan seurakunnan pastori Toni Fagerholm. Innoittajana uudelle toteutukselle on ollut Trio Niskalaukauksen tekemä versio tiernapojista. Esiintyjinä ovat Tapiolan lukion musiikkiluokan abit.

Perinteiseen esitykseen verrattuna lavalla on hevin hengessä rummut, sähkökitaroita ja basso, sekä neljä pitkätukkaista soittajaa. Tiernapojilla on kädessään oikeat teräksiset miekat ja päässään teräksiset kypärät muoviversioiden sijasta, Knihdin suojus painaa parikymmentä kiloa eikä laulukaan täysin perinteiseltä kuulosta. Siitä tunnistaa selvän hevin mahtipontisuuden.

Esitys puri testiyleisöön

Koeyleisön kunnian saivat tänään pikkujoulujuhlassaan Vantaan kaupungin työntekijät. Valtaosa heistä saapui juhlaan avoimin mielin.

Varttitunnin kestävästä esityksestä tunnisti selvästi perinteiset sanat ja kuviot lavalla. Tunnelma oli kuitenkin täysin toisenlainen kuin siinä alkuperäisversiossa.

– Aika hyvä! En ole aikaisemmin törmännyt näin hyviin laulajiin. Kuuntelisin kyllä toisenkin kerran, toteaa yleisön joukosta Afrim Rexhepi.

– Parasta uutta tässä on ehkä tällainen rytmi. Se on mukavaa ja minä pidän tästä ehkä enemmän kuin siitä perinteisestä, iloitsee Miia Hakala.

Tälle joululle hevitiernapoikia on luvassa Vantaalla vielä neljän keikan verran. Pojat lupaavat jatkaa myös tulevina jouluina mikäli yleisö sitä vaatii.

Lisää hevitiernapoikien esityksestä Uudenmaan uutisissa TV2:ssa kello 19.00.

Lähteet: YLE Helsinki