Hyppää sisältöön

Seimi syntyy vaikka villalangasta

Lahti on vakiinnuttanut paikkansa seimikaupunkina. Seurakunnan perinteisten seimien ohella seimireitillä on joka vuosi esillä myös uutta. Seimen voi valmistaa vaikka marsipaanista tai villalangasta.

Lankakaupan näyteikkunan seimen hahmot on virkattu. Jeesus-lapsi nukkuu villangasta valmistetussa pesässä. Kuva: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Leipuriopiskelijjoiden ja muiden näkemyksiä jouluseimistä nähtiin muutama vuosi sitten seiminäyttelyssä.

Pia Kaukisen lankakauppa on seimireitillä ensimmäistä kertaa. Lankakauppa Heinin seimen näyteikkunaan on virkannut kaupassa sijaisena toiminut ystävä.

- Mietin aluksi keramiikasta tehtyä, valmista seimiasetelmaa, mutta sitten Anu Paljärvi tuli apuun. Hän virkkasi hahmot lyhyellä varoitusajalla. Jeesus-lapselle seimeksi tehtiin linnunpesä villalangasta ja asetelman pohjalle laitettiin olkia.

Suvi Hytti Lahden seurakuntayhtymästä kertoo, että esille asetettujen seimien määrä on vakiintunut pariinkymmeneen, vaikka vaihtuvuuttakin on. Entistä enemmän liikkeenharjoittajat ovat tuoneet oman näköisiään seimiä näyteikkunoihin.

- Tällä hetkellä suunnilleen puolet esillä olevista on liikkeiden omia. On hienoa, että monet näkevät vaivaa ja käyttävät materiaaleina samoja tuotteita kuin myyvät.

Seimireitistä on tehty esite, mutta seimi saa myös yllättää kaupungilla liikkujan.

- Näyteikkunasta bongattu seimi toimii eräänlaisena lahjana. Niitä on ripoteltu eri puolille kaupunkia ikkunoihin ja julkisiin tiloihin. Monet yrittäjät eivät ole ilmoittautuneet seimireitille, mutta ovat kuitenkin halunneet asettaa seimensä näyteikkunaan.

Erikoisleiman vaihtuvat elementit

Näyteikkunoissa seimiä on esitelty Lahdessa jo kymmenisen vuotta.

Seimikaupungiksi Lahti julistautui myöhemmin, vuonna 2005. Samassa yhteydessä otettiin käyttöön postilähetysten erikoisleima.

Tapani Talarin suunnittelemassa leimassa on kuvattu pyhä perhe Ristin kirkko taustallaan.

Joka vuosi leimaan sijoitetaan myös ajankohtainen, muuttuva elementti.Tänä vuonna on haluttu huomioida Lahden diakoniatyön 100-vuotisjuhla. Leimassa sitä symboloi diakonissan virkamerkki.

Kirkkoherra Pekka Särkiön mukaan erikoisleima on keräilykohde.

- Muutamilla kaupungeilla on joululeima, mutta Lahdessa poikkeuksellisesti seurakunta on anonut erikoisleiman postilaitokselta. Seimileima kiinnostaa myös siksi, että se tehdään erikseen Lahden postissa käsin. Muutenhan lähetykset menevät pääkaupunkiin lajiteltaviksi ja leimattavaksi.

Erikoisleiman joululähetyksiinsä saa jättämällä ne Vapaudenkatu 6 osoitteen edessä sijaitseviin postilaatikoihin.

Joulukuun 9. päivänä postista eläkkeelle jäänyt leimaaja Mauno Halme painaa erikoisleiman henkilökohtaisesti joulutervehdyksiin sitä haluaville Oskarin pihalla, Hämeenkadulla.