1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veturimiehiltä ja lentomekaanikoilta tukea lentoemäntälakolle

Useat ammattiliitot ovat päättäneet tukitoimista lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n lakolle. Esimerkiksi AKT kertoo lopettavansa itsenäisyyspäivän jälkeen polttoainekuljetukset Finnairin lennoille. Lisäksi Toimihenkilöunioniin kuuluvat lentomekaanikot ovat ilmoittaneet lopettavansa Finnairin koneiden huollot, mikäli lauantaina jatkuva sovittelu ei tuota tulosta.

Kuva: YLE

Veturimiesten liitto ei aio ajaa tiistaina lisäjunia pohjoiseen ja myös matkatavarankäsittelijät ryhtyvät tukilakkoon. Lakon sovittelua jatketaan lauantaina.

Viisi SAK:laista kuljetusliittoa päättää tiistaina tarvittavista tukitoimista SLSY:n työtaistelulle. Jo päätettyjä toimia ovat muun muassa Finnairin polttoainekuljetusten sekä pohjoisen lisäjunien seisauttaminen.

Ilmailualan unioni IAU lopettaa matkatavaroiden käsittelyn niin ikään tiistaina. Ylityökieltoon IAU:n matkatavarankäsittelijät ryhtyivät jo tällä viikolla.

Myös Toimihenkilöunioniin kuuluvat noin 550 Finnairin lentomekaanikkoa aloittavat lähipäivinä tukitoimet, jos lauantain neuvotteluissa ei saavuteta sopua. Liiton mukaan tukitoimet lopettaisivat kaikkien Finnairin koneiden huollon ja vaikuttaisivat lisäksi merkittävästi maapalveluihin.

Lisäksi on varmistunut, että osaa Helsinki-Vantaan ulkomaanpostista ei käsitellä. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei hoida Finnairin toimittamaa postia tiistaista alkaen, jos sopua Finnairin matkustamohenkilökunnan uusista työehdoista ei saada aikaan sitä ennen.

PAU väläytti torstaina kaiken ulkomaanpostin seisauttamista. Tiedottaja Juha Pöyryn mukaan PAU, työntekijät ja työnantaja kävivät perjantaina neuvottelun, jossa päädyttiin mahdollisen toimen kohdistamisesta vain Finnairiin. Helsinki-Vantaan ulkomaanpostista kulkee Finnairin lennoilla normaalisti noin 70 prosenttia.

- Katsottiin, että tämä on riittävä toimenpide tässä vaiheessa, Pöyry kertoi päätöksestä.

Itella: Posti lentää muiden koneilla

Itellan mukaan käynnissä oleva työtaistelu hidastaa jo nyt ulkomaanpostin kulkua. Johtaja Jarmo Välimaa Itella Viestinvälityksestä arvioi, että PAU:n tukitoimi lisäisi postinkulun viivästymisiä hieman. Välimaan mukaan posti saadaan kuitenkin ohjattua muiden yhtiöiden koneille, joten maakuljetuksille ainakaan aluksi olisi tarvetta.

Perjantailta on peruttu 220 lentoa ja huomiselta lauantailta peruutuksia on 119, kertoo Finnair. Yhtiö on pystynyt hoitamaan reilut 40 prosenttia lennoistaan.