Oramo ja Jokisalo: Arvostus tuntuu hyvältä

Pro Finlandia -mitalin saajat Sakari Oramo ja Ulla Jokisalo toteavat kummatkin, että tunnustus ja arvostus lämmittävät. Ulla Jokisalo kuuli tunnustuksestaan ystävältä. Sakari Oramo ei itse pääse vastaanottamaan mitalia.

Sakari Oramo
Kuvassa Pro Finlandia palkinnon saaneet Sakari Oramo, Ylikapellimestari sekä Ulla Jokisalo, Kuvataiteilija.
YLE

Kuvataiteilija Ulla Jokisalo ja ylikapellimestari Sakari Oramo saavat Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin. Mitali myönnetään tänä vuonna itsenäisyyspäivänä 12 ansioituneelle taiteilijalle.

Pro Finlandia on suomalaisille taiteilijoille 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan Ritarikunnan kunniamerkki. Tunnustus tulee usein pitkästä ansioitumisesta omalla alalla.

Hyvältä tuntuu

Sakari Oramo kommentoi, että arvostus tuntuu mukavalta.

- Kun muistaa, että ei ole helppo olla profeetta omalla maallaan, niin tuntuu hyvältä. Ymmärtäisin, että tämä liittyy siihen, että olen ollut seitsemän vuotta Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 2003 lähtien ja ilmoitin taannoin lopettavani sen homman.

Sakari Oramo ei pääse itse hakemaan mitalia, sillä hän on Tukholmassa harjoittelemassa Nobel-palkintojen juhlakonserttia varten.

Oramo muistelee, että uran varrelta löytyy paljon hienoja hetkiä, joita on syntynyt yhdessä muusikoiden kanssa.

- Nyt päällimmäisenä on Jean Sibelius -viulukilpailun finaalikierros, jossa olin RSO:n kanssa toisena avustavana orkesterina. Se oli hieno elämys. Siellä oli upeita nuoria viulisteja kilpailemassa. Kilpailu ei tuntunut tärkeältä, vaan se että nuoret pääsivät kokeilemaan siipiään hyvien orkestereiden kanssa innostuneen yleisön edessä. Tätä työtä haluaisin tehdä enemmän tulevaisuudessa. Suunnata nuoriin huipulle pyrkiviin taiteilijoihin.

Ystävä kertoi

Kuvataiteilija Ulla Jokisalo kuuli mitalistaan tiistai-iltana, kun ystävä soitti kuulemastaan uutisesta. Uutinen oli hämmentävä.

- Mietin, että joku yhteisö on kunniamerkkiä anonut ja esittänyt perusteluita, eli se lämmittää sydäntä, samoin kuin itse arvostus. Arvostan kunniamerkkiä korkealle ja muut tuntuvat arvostavan myös. Ainakin olen saanut paljon onnitteluita. Ei sitä henkilökohtaisesti voi pelkästään ottaa, vaan ainahan se on oman alan tunnustus myös, miettii Jokisalo.

Jokisalo miettii, että tunnustuksen taustalla on varmaan se, että historiassa hänellä ei ole ollut pelkästään omakohtaista tuotantoa, vaan hän on osallistunut järjestötoimintaan ja tehnyt opetustöitä alalla. Eli työnkuva on ollut monipuolinen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa