Harakanvarpaat ovat tietokoneajan vitsaus

Entisaikojen kansakoulussa kaunokirjoitustaitoa hiottiin pitkään ja hartaasti. Tietokoneaika on kuitenkin rapauttanut käsinkirjoittamisen taidon, ja nykykäsiala on usein sekoitus tekstausta, tikkukirjaimia ja kaunokirjoitusta.

kaunokirjoitus
Poika kirjoittaa
YLE

Itsekin opettajana toimineen opetusneuvos Hannu-Pekka Lappalaisen mukaan lapset saavat opettajilta ja vanhemmilta huonon mallin.

- Lapsen käsialan kehittymisestä ei pidetä huolta vaan harakanvarpaita katsotaan läpi sormien.

Peruskoulun opetussuunnitelman mukaan jokaisen koululaisen on viidennen luokan loppuun mennessä opittava selkeä ja sujuva käsiala. Lappalainen sanoo monien opettajien laiminlyövän opetussuunnitelmaa.

- Olen nähnyt aineita, joista on annettu hyvä arvosana vaikka teksti on ollut lukukelvotonta.

Kädentaidot eivät ole kunniassa

Tietokoneen käyttö helpottaa laajojen tekstien käsittelyä ja muokkaamista, sen myöntää Hannu-Pekka Lappalainenkin.

- Sekä tietokone- että kädentaidot ovat tärkeitä. Kyse on siitä, mitä arvostetaan. Tekniikkaa ja mekaniikkaa tunnutaan nykymaailmassa arvostettavan enemmän kuin kädentaitoja.

Suomen lukiolaisten liitto vaati taannoin lausumassaan ylioppilaskirjoitusten sähköistämistä vuoteen 2014 mennessä jotta käsialan osuus vastausten arvioinnista poistuisi. Opetusneuvos Lappalainen näkee uudistusajatuksen perusteltuna.

- Onhan se mielekäs tavoite sitten kun kaikissa kouluissa on tarpeeksi tasokas tietokonekanta. Ei käsiala ole ainoa asia millä kirjoittamista arvioidaan. Ensisijaisen tärkeää kirjoittajalle on se, että osaa ajatella.

Harjoittelematta ei synny mestareita

Käsiala on kädentaito, ja kaikki kädentaidot vaativat jatkuvaa harjoittelua pysyäkseen yllä.

- Jos kirjoitustaitoa ei harjoitella se rapautuu. Pahimmillaan sellainen johtaa kyvyttömyyteen ja avuttomuuteen kansalaisena, mikä puolestaan vähentää tasa-arvoa yhteiskunnassa, Hannu-Pekka Lappalainen sanoo.

Opetusneuvos heittäisi ison pallon opetussuunnitelmista ja osaamisen arvionnista päättäville tahoille.

- Kirjoittamiselle tarvittaisiin entisvanhaiseen tapaan oma arvosana todistuksiin. Toivottavasti tällainen uudistus jossain kohtaa tapahtuu.

Lähteet: YLE Tampere