Kuosmalan koululla 100-vuotinen historia

Juvalla sijaitseva Kuosmalan koulu juhlii satavuotista historiaansa. Juvan lounaisissa sijaitseva Kuosmalan koulu perustettiin vuonna 1910 kunnan omistamalle Koivuniemen tilalle.

Kuosmalan koulu on rakennettu vuonna 1910. Kuva: Mika Aro / Yle

JUVA Kuosmalan koulu on yksi Juvan uhanalaisista kyläkouluista. Kuosmalan koulunkin yllä on leijunut lakkauttamisuhka ja viime vuonna Juvalla keskusteltiin vakavin äänenpainoin koulun lakkauttamisesta.

- Koulurauha palautui tässä syksyn aikana. Viime vuosi oli sellainen vaihteleva, puhuttiin koulun lakkauttamisesta mutta meille nyt annettiin vähäksi aikaa koulurauha ja olemme hyvin tyytyväisiä siihen, kertoo Kuosmalan koulun johtajana ensimmäistä vuottaan toimiva Jenni Korppinen.

Satavuotias koulu on komea puurakennus. Ongelmana on se, ettei satavuotias rakennus vastaa ajan täysin vaatimuksiin. Opetuskäyttöön sovultuvista tiloista on myös puutetta.

- Tarvittaisiin lisää luokkatiloja, että ei tämä ole niin moderni kuin ehkä uudemmat koulut ovat. Pienellä kekseliäisyydellä aina selvitään, miettii Korppinen.

Kuosmalan koululla on toki myös jotain mitä taajamien koulukeskuksissa ei tunneta. Koulun sisällä on sauna mitä myös oppilaat ovat päässeet käyttämään.

- Meillä on opettajan huoneen vieressä sauna ja pukuhuone, mistä pääsee kulkemaan läpi. Meillä on ihan hauskoja hetkiä ollut siinä, naurahtaa koulun johtaja Jenni Korppinen. Sisäsaunan lisäksi koulun alueella on myös rantasauna.

Tällä hetkellä Kuosmalan koulussa on 39 oppilasta. Kuosmalan koululle tuodaan myös oppilaita jo lakkautettujen Tuhkalan, Maivalan ja Vuorilahden koulujen alueelta. Kyläkoulujen vahvuus on yhteisöllisyydessä ja yhdessä tekemisessä, näin myös Kuosmalan koululla. Pienellä koululla kaikki tuntevat toisensa.

- Oon vähän surullinen, kun tämä koulu on niin kiva ja olen ollut täällä niin monta vuotta mutta vaihtelu virkistää, pohtii Kuosmalan koulun kuudesluokkalainen Anna Juvonen siirtymistä yläkouluun kirkonkylälle.