Tavallisen pojan tarina toi Plättä-palkinnon Tuula Kallioniemelle

Pirkanmaalainen Plättä-nuortenkirjapalkinto annettiin perjantaina Tuula Kallioniemelle. Kangasalalainen Kallioniemi sai palkinnon jo toistamiseen. Tällä kertaa palkituksi tuli viime vuonna ilmestynyt Konsta kovanaama. Konsta-sarja on kerännyt lukijoiksi erityisesti poikia.

kulttuuri
Tuula Kallioniemi lukee lapsille.
YLE / Marko Melto

Tuula Kallioniemi on iloinen toisesta Plätästään ja siitä, että tyttöjä laiskempina lukijoina pidetyt pojat tarttuvat kirjaan mielellään. Poikayleisölle kirjoittaminen on Kallioniemelle luontaista.

- Konsta-kirjoissa on kyllä näkyviä tyttöhahmojakin, mutta elämänpiiriini on aina kuulunut enemmän poikia kuin tyttöjä. Vaikka muistaakseni olen itse ollut tyttö, Kallioniemi nauraa.

Konsta-sarjassa Tuula Kallioniemi on halunnut kuvata tavallista poikaa.

- Näitä kirjoja lukiessa tulee toivottavasti tasapainoinen olo. Sellainen, että elämä on mukavaa ja arkipäivän tapahtumatkin voivat hetken aikaa olla elämää suurempia. Elämän ja itsensä hyväksyminen on Konstan filosofia, kirjailija pohtii.

Nykynuoriso on mainettaan parempi lukija

Lasten- ja nuortenkirjojen tarjonta on nykyään runsasta. Myös menekki on vilkasta, vaikka nykylasten ja -nuorten usein sanotaan olevan laiskoja lukemaan.

- Juuri tällaiset Konstan tapaiset rajakirjat, jotka ovat sekä lasten että nuorten kirjoja, ovat suosittuja. Tuula Kallioniemen kirjat kiertävät lainaajalta toiselle hyvin, sanoo kirjastonhoitaja Marketta Könönen.

Perjantaina palkitun kirjan on lukenut myös Nekalan koulun neljäsluokkalainen Aimo Lampi.

- Kirjassa Konsta on aluksi nössö poika, joka päättää yrittää olla kovis jotta häntä ei kiusattaisi. Lopussa Konsta kuitenkin huomaa, ettei koviksena olo ollutkaan niin kivaa, Aimo avaa juonta.

Konsta Kovanaamassa on nuoren lukijan mukaan myös sanomaa.

- Sehän oli kiva kirja sen takia, että siinä kuvattiin miten ihminen voi halutessaan muuttua.

Palkinnosta kisasi lähes sata kirjaa

Plättä-palkinto annetaan vuosittain uudelle kotimaiselle nuortenkirjalle. Voittajan valitsijoina toimivat pirkanmaalaiset nuoret.

Äänestyksessä oli tällä kertaa mukana kaikkiaan 97 viime vuonna ilmestynyttä teosta. Sadut, runokirjat, kuvakirjat ja vitsit jäivät äänestyksen ulkopuolelle.

Eniten ääniä sai Sinikka ja Tiina Nopolan kirja Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla, mutta koska Nopolat voittivat Plätän viime vuonna, heitä ei sääntöjen mukaan voitu nyt palkita uudelleen.

Lähteet: YLE Tampere