1. yle.fi
  2. Uutiset

"Suomalaiset mielenosoitukset säälittäviä"

Suomalaisten mielenosoitukset ovat järjestään kohtalaisen kuivia ja epäonnistuneita. Vanhoista ajoista tutut kansalaisliikkeiden laulut ovat hävinneet ja mieltä osoitetaan usein ilman kylttejä ja banderolleja. Miten suomalaiset voisivat petrata mielenilmaisemistaan? Vinkkejä antaa toisinajattelija Tapio Solala.

mielenosoitukset
Jari Pelkonen / YLE

Maan Ystävien toisinajattelija Tapio Solala on ollut mukana kymmenissä mielenosoituksissa ja järjestänyt useita. Hän kertoo, että mielenosoituksessa ajoitus on tärkeä. Esimerkiksi itsenäisyyspäivä on ajankohtana hyvä mielenosoitukselle. Lisäksi kyltit ja banderollit ovat välttämättömiä.

- On tärkeää, että nähdään heti, minkä asian puolesta mieltä ilmaistaan. Kylttien tekstien pitäisi olla lyhyitä ja ytimekkäitä ja jotain pientä huumoria pistää mukaan. Vaikka asia olisi vakava, sitä voi tuoda esiin huumorin keinoin. Niin viesti menee perille paremmin, Solala neuvoo.

Huudot eri nuotissa

Yhteishuudoissa rytmitys tärkeää, mutta se ei saa olla yksitoikkoista, eli eli huudeta samalla nuotilla. Laulaminen on erittäin vähäistä nykyisissä kansalaisliikkeissä. Siinä olisi paljon kehittämisen varaa.

- Sambaryhmät ja kaikki muu musisointi - tynnyreitä, kattiloita ja kaikkia mahdollisia kolistimia vaan mukaan. Se on se ehdoton tunnelman luoja.

Rajat käyttäytymiselle

Solala sanoo, että mielenosoituksen on hyvä olla rauhanomainen. Ei siis sabatoosia, rikkomista tai kivien heittelyä.

- Jokainen kantakoon vastuunsa. Naamioituminen ei ole hyvä asia, eikä pakoon juokseminen. Vastaat siitä, mitä teet. Silloin keinot pysyvät kohtuudessa.

Suomessa kasvojen peittäminen on kiellettyä. Solala sanoo nähneensä useita tilanteita, joissa poliisi on ottanut naamiota käyttäneen mielenosoittajan kiinni. Yleensä poliisi välttää yhteenottoa barrikaadeille lähteneiden kanssa, sillä se aiheuttaa vastareaktion. Poikkeuksiakin löytyy.

- Olin Kööpenhaminassa ilmastomielenosoituksessa ja siellä poliisi reagoi todella herkästi. Siviilipoliisi haki joukosta mielenosoittajia pois ja tavallaan näin provosoi tilannetta.

Aatteen paloa

Väki kannattaa junailla paikalle kuuntelemalla herkällä korvalla, ovatko ihmiset tosissaan. Onko jokin asia todella tulenpalava ja tuntuuko, että on pakko lähteä.

- Synnyttääkään ei voi, jos ei ole raskaana.

Myös roolit pitää olla sovittuna, kuka hoitaa mitäkin. Johtajaa ei mielenosoituksissa Soilalan mukaan tarvita.

Suomen mielenosoittajille Solala antaa alhaisen arvosanan, viitosen.

- Tosin täytyy sanoa, että oli todella mukava olla sellaisessa mielenosoituksessa, mikä taannoin oli Olkiluodossa, kun tiet suljettiin. Siellä oli todella mukava ja leppoisa tunnelma.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi