1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pääsiäissaaren kiista yltyi veriseksi kahakaksi

Kymmenet ihmiset ovat loukkaantuneet perjantaina Pääsiäissaarella syttyneessä maakiistaa koskevassa kahakassa. Osa loukkantuneista on viety hoidettavaksi Chileen.

Ulkomaat

Yhteenotto sai alkunsa, kun mellakkapoliisi ryhtyi häätämään kymmentä saarelaisia pois näiden perinnöksi saamistaan kodeista. Mielenosoittajat ympäröivät poliisit ja heittivät heitä kivillä.

Poliisin mukaan 17 poliisia ja kahdeksan siviiliä loukkaantuivat yhteenotossa. Loukkaantuneista kolme saarelaista ja yksi poliisi on viety Chilen mantereelle saamaan hoitoa.

Mielenosoittajat puolestaan kertovat, että 19 rapanuilaista eli pääsiäissaarelaista on ollut hoidettavana saaren sairaalassa, ja kiistivät nähneensä yhtäkään loukkaantunutta poliisia.

Pääsiäissaarelainen asianajaja Maka Atan kertoi, että poliisi käytti muun muassa pamppuja ja haulikoita pääsiäissaarelaisia vastaan. Uutistoimisto AP:n näkemien kuvien perusteella useilla saarelaisilla oli runsaasti vuotavia haavoja päässään.

Saarelaiset ovat vallanneet nyt kymmenkunta rakennusta. Heidän mukaansa Chile on vallannut laittomasti saarelaisten perintökoteja. Viranomaisten mukaan häädöt tulevat jatkumaan.

Noin 5 000 asukkaan Pääsiaissaari on tunnettu moai-patsaistaan eli kivisistä päistä.

Lähteet: AP