1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norsunluurannikon vaalisotku syvenee

Länsiafrikkalaisen Norsunluurannikon presidentinvaaleista syntynyt hämmennys syvenee. Presidentti Laurent Gbagbo on asetettu uudelleen virkaansa, vaikka keskusvaalilautakunnan ja kansainvälisen yhteisön mukaan vaalien oikea voittaja oli opposition Alassane Ouattara. Myös Ouattara on vannonut virkavalan, tosin vain lähettämällä kirjeen maan korkeimmalle oikeudelle.

Opposition ehdokkaan Alassane Ouattaran kannattajat riemuitsevat Abidjanissa, Norsunluurannikolla. Kuva: Legnan Koula / EPA

Laurent Gbagbo vannoi uuden virkavalan televisioidussa seremoniassa. Presidenttikausi kestää viisi vuotta.

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso onnitteli lauantaina Ouattaraa vaalivoitosta ja sanoi tämän olevan Norsunluurannikon laillinen presidentti. Myös Afrikan unioni on tunnustanut Ouattaran vaalivoittajaksi. AU vaati hävinnyttä osapuolta kunnioittamaan vaalin tulosta ja suunnitteli lähettävänsä Etelä-Afrikan entisen presidentin Thabo Mbekin Norsunluurannikolle sovittelemaan syntynyttä tilannetta.

YK on vaatinut opposition ehdokkaan Alassane Ouattaran julistamista presidentiksi. Useat maat Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman johdolla olivat kehottaneet Gbagboa hyväksymään tappionsa. Ouattaran voiton on tunnustanut muun muassa Norsunluurannikon entisen siirtomaaisännän Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.

Norsunluurannikon armeija vannoo uskollisuutta Gbagbolle. Maan pääministeri, entinen kapinallisjohtaja Guillaume Soro on puolestaan sanonut, että Ouattaran voiton osoittaneen vaalituloksen kumoaminen uhkaa maan jälleenyhdistymistä.

Oppositio varoittaa, että maa on ajautumassa sekasortoon ja jopa sisällissotaan. Presidentinvaalien toivottiin parantavan maassa vuosina 2002 - 2003 käydyn sisällissodan haavat, mutta se näyttääkin repivän ne uudestaan auki.

Keskusvaalilautakunnan torstaisen vaalituloksen mukaan opposition ehdokas Ouattara sai 54 prosenttia äänistä ja voiitti siten varsin selvästi vaalit. Istuvaa presidenttiä Laurent Gbagboa tukeva perustuslakineuvosto kuitenkin kumosi perjantaina vaalikomission ilmoittaman vaalituloksen ja julisti Gbagbon voittajaksi.