1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasilian armeija turvaamaan rauhaa faveloihin

Brasilian armeija ryhtyy turvaamaan rauhaa Rio de Janeiron köyhissä slummeissa, kertoo puolustusministeri Nelson Jobin. Armeijan joukkojen tarkoituksena on estää rikollisjengien paluu niille alueille, jotka Brasilian poliisi ja armeija valtasivat viime viikolla.

Ulkomaat
Sotilaan aseen piippu osoittaa kohti slummikaupunginosaa Rio de Janeirossa.
Sotilas osoittaa aseella El Aleman slummikaupunginosassa Rio de Janeirossa. Brasiliassa slummeissa asuvilla mustilla nuorilla on lähes nelinkertainen riski joutua henkirikoksen uhriksi verrattuna valkoisiin nuoriin.Antonio Lacerda / EPA

Operaatio on Brasilian joukoille ensimmäinen oman maan rajojen sisällä. Brasilian armeijalla on aiempaa kokemusta rauhanturvaamisesta Haitin YK-operaatiosta vuodesta 2004 alkaen.

Satojen sotilaiden on tarkoitus turvata Rio de Janeiron slummeja sen jälkeen, kun poliisi poistuu alueilta. Rauhanturvajoukoilla on oikeus ottaa kiinni rikoksesta epäiltyjä, mutta Rion poliisi vastaa jatkossakin virallisista pidätyksistä ja etsinnöistä. Operaation kestoa ei ole päätetty.

Brasilian viranomaiset haluavat siistiä huumejengien valtaamat favelat eli slummit ennen vuoden 2014 jalkapallon maailmamestaruuskisoja ja vuoden 2016 olympialaisia.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi