Poliisin kotietsintävaltuuksista iso kiista

Poliisin laajat kotietsintävaltuudet ovat joutuneet ankaran arvostelun kohteeksi. Suomessa poliisi saa itse päättää, missä ja milloin kotietsintä tehdään. Muualla Euroopassa poliisi tarvitsee kotietsintään tuomarin tai ainakin syyttäjän luvan.

Kotimaa
Poliisi nousee poliisiautosta.
YLE

Suomessa poliisi tekee vuosittain yli 14 000 kotietsintää. Ainakin eurooppalaisittain suomalainen kotiratsiamenettely on erikoinen. Poliisi saa itse antaa itselleen kotietsintäluvan.

Kriitikot: poliisilla liikaa valtaa

Ihmisoikeusjuristinakin tunnettu asianajaja Markku Fredman pitää Suomen tilannetta omituisena.

- Meillä kotietsinnästä päättävät komisariot ja sitä ylemmät poliisimiehet. Kukaan ei voi edes jälkikäteen kyseenalaistaa tuomioistuimessa sitä, oliko siihen kotietsintään ihan oikeasti edellytyksiä.

- Euroopassa on lähdetty siitä, että tämäntapaiset asiat ratkaisee viimekädessä tuomioistuin.

Entinen eduskunnan oikeusasiamies ja Euroopan oikeusasiamies, nykyinen kansanedustaja Jacob Söderman (sd.) täräyttää suoraan, että poliisin linja kotietsinnöissä on liian löysä.

- Poliisihallinnossa on totuttu aika helppoon ja epäviralliseen kotietsintämenettelyyn. Kotietsinnän kynnystä pitäisi ehdottomasti nostaa.

- Kun on totuttu siihen, että kynnys on matala, etsintöjä tehdään liiankin usein.

Poliisi: tilanne ei parane lisäbyrokratialla

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pelkää, että kotietsintäpäätöksen siirtäminen tuomioistuimelle toisi vain lisää byrokratiaa.

- Jos siihen päätöksentekoon tulisi tuomioistuin mukaan, niin mitä tapahtuisi rikosten selvittämisprosentille? Ei se ainakaan paranisi nykyisestä.

Paatero myöntää, että ylilyöntejäkin kotietsinnöissä tapahtuu. Joskus poliisi on kävellyt jopa väärään porstuaan.

- Yksittäisiä työtapaturmia varmasti on sattunut - sitä on turha kiistää. Poliisikin on ihminen. Uskon kuitenkin, että valvonnalla ja koulutuksella ongelma pysyy hallinnassa.

Poliisin valtuudet nyt eduskunnan syynissä

Eduskunta käsittelee parasta aikaa valtavaa esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilakipakettia. Tuossa kokonaisuudessa kotietsinnät ovat pieni, mutta tärkeä murunen. Kyse on perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten turvaamasta kotirauhasta.

Lakiesityksen mukaan poliisin itsevaltius kotietsinnöissä säilyy entisellään. Ihmisoikeusjuristeille se olisi takaisku.

- Toivon hartaasti, että Suomi vihdoin siirtyisi eurooppalaiseen oikeuskulttuuriin tässäkin kysymyksessä, asianajaja Markku Fredman huokaisee.

- Asia olisi korjattavissa siten, että muissa kuin kiiretapauksissa tuomioistuin antaisi etukäteen luvan kotietsinnälle ja että kiiretapauksissa kotietsinnän voisi jälkikäteen saattaa tuomioistuimen arvioitavaksi.

Pitkän linjan entinen laillisuusvalvoja Jacob Söderman korostaa kivikovaa peruskysymystä.

- Tärkeintä on se, kuka antaa kotietsintäluvan ja millaisilla edellytyksillä. Poliisillakin on oltava edessään selkeä kynnys. On ymmärrettävä, että ihmisten kodeissa ei saa noin vain käydä rämppäämässä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero tyytyy kohtaloonsa.

- Poliitikkojen tehtävänä on nyt katsoa, mikä tässä on tärkeintä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä