Israel sai tuhoisan maastopalon hallintaan

Israel on saanut neljättä päivää riehuneen laajan maastopalon hallintaan. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israel ei enää tarvitse lisää sammutusapua ulkomailta. Sammutustöissä urakoi yli 30 lentokonetta muun muassa Kreikasta, Turkista, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Ulkomaat
Palomies työssä Ein Hodin kylässä Haifan lähistöllä
Abir Sultan / EPA

Yhdysvaltalainen Boeing 747 lentokone pystyy pudottamaan yhdellä lennolla 76 000 litraa vettä. Sunnuntaina sammutustöihin liittyi myös 20 palestiinalaista palomiestä. Lisähelpotusta on luvassa vesisateista, joita on luvassa paloalueelle sunnuntaiyönä tai maanantaina.

Haifan kaupungin läheisyydessä Pohjois-Israelissa riehunut maastopalo on tappanut yli 40 ihmistä, tuhonnut 5 000 hehtaaria maata, miljoonia puita ja kymmeniä koteja. 17 000 ihmistä on evakuoitu alueelta.

Palon uskotaan saaneen alkunsa huonosti sammutetuista grillihiilistä ja poliisi on pidättänyt kaksi 16-vuotiasta poikaa, joita epäillään huolimattomuudesta.

Israelin hallitusta on vaadittu tilille sammutuksen hitauden vuoksi. Tulilinjalle on joutunut varsinkin sisäministeri Eli Jishai, joka vastaa paloviranomaisista.

Lähteet: AFP, Reuters