1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Polanskin Haamukirjoittaja kahmi Euroopan elokuvapalkintoja

Roman Polanskin ohjaama The Ghost Writer eli Haamukirjoittaja on palkittu parhaana elokuvana Euroopan elokuva-akatemian gaalassa. Haamukirjoittaja kahmi gaalassa kaikkiaan kuusi palkintoa. Suomalaiselokuvat Miesten vuoro ja Lumikko jäivät ilman palkintoja.

Kuva: EPA / Franz-Peter Tschauner

Polanski palkittiin parhaana ohjaajana ja Polanski sekä Robert Harris parhaina käsikirjoittajina.

Parhaasta miespääosasta palkinnon sai Haamukirjoittajan näyttelijä Ewan McGregor. Palkinnot pokkasivat myös lavastaja Albrecht Konrad ja säveltäjä Alexandre Desplat.

Parhaana naisnäyttelijänä palkittiin Lourdes-elokuvassa esiintyvä Sylvie Testud.

Parhaana dokumenttielokuvana palkittiin ranskalais-saksalais-chileläinen Nostalgia de la Luz. Lyhytelokuvien sarjassa voiton vei puolalainen Hanoi - Warszawa.

Suomesta ehdolla olivat dokumenttielokuvien sarjassa Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro ja lyhytelokuvien sarjassa Miia Tervon Lumikko.

Kaksi palkintoa sai israelilainen sotaelokuva Libanon. Se palkittiin uutena lupauksena ja parhaasta kuvauksesta.

Lauantai-illan palkintogaalassa Tallinnassa jaettiin myös elämäntyöpalkito saksalaisnäyttelijä Bruno Ganzille, joka tunnetaan muun muassa Perikato-elokuvasta. Erikoispalkinnon saavutuksistaan sai myös säveltäjä Gabriel Yared, joka on säveltänyt muun muassa Englantilainen potilas -elokuvan musiikin.

Polanski ei saapunut itseTallinnan palkintogaalaan, mutta esitti kiitoksensa internet-yhteyden välityksellä. Polanski on viime kuukausina ollut kohun keskellä 1970-luvulta juontavan lapseen sekaantumisepäilyn vuoksi, koska Yhdysvallat on vaatinut Polanskia luovutettavaksi oikeuden eteen.