1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

SLSY tuomitsee Finnairin aikeet vuokratyövoiman käytöstä

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers tuomitsee Finnairin suunnitelmat vuokratyövoiman käytöstä pitkittyvän lakon aikana. Hän tyrmäsi samalla työnantajapuolen vihjailut ay-rintaman yhteishankkeesta sovintoesityksen hylkäämiseksi.

Åkers katsoo Finnairin syyllistyvän vuokratyövoiman käyttöaikeillaan lakon murtamisyritykseen ja rikkurityövoiman käyttöön.

- Onhan se tietysti täysin tuomittavaa. Meillähän on laillinen lakko käynnissä, Åkers totesi YLE Uutisille.

Åkersin mukaan Finnairin suunnitelmat vuokratyövoiman käytöstä eivät tulleet hänelle yllätyksenä.

- Kyllä tässä nyt on kaikenlaista nähty pitkin matkaa, Åkers sanoi.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen kertoi maanantaina valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen kariuduttua, että yhtiö pyrkii lisäämään lähipäivinä lentojaan hankkimalla vuokratyövoimaa esimerkiksi Britanniasta. Vielä tällaisia sopimuksia ei ole Vehviläisen mukaan kuitenkaan solmittu.

SLSY:n puheenjohtaja Åkers kiisti Finnairin ja Elinkeinoelämän keskusliiton puolesta tulleet vihjailut, joiden mukaan sovintoehdotus olisi kaatunut osittain ammattiyhdistysliikkeen laajemman painostuksen vuoksi. Esimerkiksi EK:sta arvioitiin, että hylkäävä päätös ja haluttomuus sopuun olisi voinut johtua kuljetusalan liittojen SLSY:lle tiistaista eteenpäin lupaamista tukitoimista.

Åkersin mukaan neuvotteluissa on kyse yksinkertaisesti 2 000 ihmisen työehdoista - ei sen ihmeellisemmästä.

- Jos me olisimme voineet sovintoehdotuksen hyväksyä, niin totta kai olisimme sen hyväksyneet. Ei meillä ole mitään muuta tavoitetta kuin saada alalle voimaan taas työehtosopimus, Åkers sanoi.

Maanantai-iltana mitään tietoa osapuolten uusista neuvotteluista ei Åkersin mukaan ollut.