1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Finnair: Lennot jatkuvat lähipäivinä vähintään nykytasolla

Lentoemäntien lakosta kärsivä Finnair pyrkii jatkamaan lähipäivinä liikennettään suunnilleen nykyisellä tasolla tai jopa hieman lisäämään sitä. Tästä päivästä alkaen liikennettä voivat haitata entisestään työntekijäpuolen laajemmalle leviävät lakon tukitoimet. Finnair varautuu tilanteeseen pyrkimällä hankkimaan ulkopuolista työvoimaa.

Finnair on joutunut viime päivinä perumaan noin 160 lentoa päivässä eli noin 60 prosenttia lennoistaan. Yhtiön toimitusjohtajan Mika Vehviläisen mukaan yhtiö pyrkii kuitenkin lähipäivinä lisäämään lentojaan hankkimalla vuokratyövoimaa esimerkiksi Britanniasta. Vielä asiasta ei ole kuitenkaan valmiita sopimuksia.

Tänään alkavien useiden työntekijäryhmien lakont tukitoimien vaikutusta ei Finnairilla vielä osata tarkalleen arvioida. Finnairin operatiivinen johtaja Ville Iho kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi polttoainekuljetusten saarron kanssa yhtiö on pystynyt toimimaan aiemminkin.

"Keinot ja usko lopussa"

Toimitusjohtaja Vehviläinen sanoo olevansa erittäin pettynyt ja pahoillaan siitä, että työntekijäpuoli hylkäsi valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen. Hän kuvailee Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n toimintaa törkeäksi, sillä työnantajapuoli pudotti kompromissia varten päävaatimuksensa pois.

- Nyt ovat keinot lopussa ja usko loppunut, Vehviläinen sanoi Finnairin eilen iltapäivällä järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Vehviläisen mukaan neuvotteluissa näyttävät nyt jylläävän taustalla muut kuin lentoemäntien ja stuerttien yhdistyksen voimat. Hän ei näe mitään syytä jatkaa neuvotteluja.

- Tässä ajetaan laajempaa ay-politiikkaa eikä enää Finnairin matkustamohenkilökunnan etua, Vehviläinen arvioi.