Hyppää sisältöön

Joulunajan sydänkohtaus onkin usein ähky

Pikkujouluviikonloput ja jouluyö ovat vakavien vatsavaivojen pahinta sesonkia. Ylensyömisestä johtuvat kivut voivat äityä niin pahoiksi, että ihminen luulee kuolevansa. Tilannetta hämmentää, että kovien vatsa- tai sydänkipujen oireet ovat hyvin lähellä toisiaan.

Kuva: YLE

Monia jouluähky naurattaa jälkeenpäin Tilanteen olleessa pahimmillaan, kipu voi kuitenkin olla niin kiivasta, että ainoa mahdollisuus on soittaa hätänumeroon. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Markku Heikkilä kehottaa näin myös tekemään.

- Jos potilas valittaa vatsakipua, niin ensihoitajien pitää ottaa sydänfilmi. Ongelmana on se, että samat hermot hermottavat niin rintaonteloa kuin vatsan seutuakin. Vakavan rintakivun voi tuntea vatsan alueella ja vatsakivun rinnan alueella, Heikkilä toteaa.

Kunnon ähkyn oireina voi maha- ja rintakivun lisäksi olla hengenahdistus. Ambulanssin miehistö tutkii potilaan ottamalla hänestä 12- tai 13 -kytkentäisen sydänfilmin. Sillä tavoin voidaan sydänvaivat yleensä sulkea jo tapahtumapaikalla pois.

- Närästyksessä ja ylävatsan happovaivoissa olo voi olla ihan yhtä tuskainen kuin rintakivussa. Pitkällään olo saattaa vielä pahentaa tilannetta. Kyllä siellä naama valkoisena kansa kipristelee, sanoo Markku Heikkilä.

Seisova pöytä muuttaa juhlan tuskaksi

Pikkujouluissa syödään paitsi liikaa myös ruokia, joita tavallisesti ei syödä. Kaiken lisäksi vatsa toimii normaalisti eri aikataululla kuin joulun aikaan, jolloin mutustellaan usein illalla ja yöllä. Keho on vähemmästäkin sekaisin.

Ylensyöntitapaukset pääsevät kunnon vauhtiin pikkujouluviikonloppuisin. Perinteisen runsas alkoholinkäyttö vaikeuttaa oireiden tunnistamista entisestään. Ähkytapauksien kunnonajoitus osuu yleensä jouluyöhön, mutta moni saa oireita vielä joulun välipäivinäkin. Liika on kerta kaikkiaan liikaa.

- Vinkkinä, että pikkujouluissa pitäisi syödä annosruokaa, eikä seisovasta pöydästä, Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Markku Heikkilä toteaa.

Koska oikeitakin sydänkohtauksia tapahtuu myös jouluna, pitää äkillisessä ja kovaksi yltyvässä kivussa aina selvittää, mistä oireet johtuvat. Ihminen on kuitenkin siitä erikoinen psykofyysinen kokonaisuus, että aina oireiden todellinen aiheuttaja ei selviä edes sairaalapäivystyksen seurannassa.