1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Finnairin lentokiistassa sovintoesitys

Finnairin matkustamohenkilökunnan lakkoon on saatu sovintoesitys. Valtakunnansovittelija Esa Lonka jätti sovintoesityksen kello kolmen aikaan maanantaiaamuna lähes 15 tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Kuva: YLE

Lonka odottaa osapuolten vastausta esitykseen maanantaina kello 14 mennessä. Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen valtuusto käsittelee sovintoesitystä kello 11.

Sovintoesityksen sisällöstä ei kerrottu vielä tässä vaiheessa. Myöskään kiistan osapuolet eivät olleet halukkaita kommentoimaan sitä.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka kuvaili rutistusta kauttaaltaan hankalaksi.

-Tänään nähdään, missä vaiheessa me oikeasti olemme, sanoi Lonka aamuyöllä.

Hän ei arvioinut sovinnon mahdollisuuksia, mutta sanoi toivovansa, että se saadaan aikaan.

Jos esitys hyväksytään, lentoliikenne palaa normaaliksi mahdollisimman pian.

Lentoemäntien lakko alkoi viime tiistaina. Sunnuntain aikana Finnair perui 160 lentoa. Yhtiön mukaan saman verran lentoja perutaan myös tänään itsenäisyyspäivänä.

Useita liittoja ilmoittanut tuesta

Jos työkiistaan ei löydy sopua maanantain aikana, riidan vaikutukset leviävät muillekin aloille tiistaina, sillä useat ammattiliitot ovat päättäneet tukitoimista lentoemäntien ja stuerttien lakoille.

Esimerkiksi auto- ja kuljetusalan liitto AKT on ilmoittanut lopettavansa polttoainekuljetukset Finnairin lennoille. Toimihenkilöunioniin kuuluvat lentomekaanikot lopettavat Finnairin koneiden huollot ja Ilmailualan unioni IAU lopettaa matkatavaroiden käsittelyn. NIin ikään posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei hoida Finnairin toimittamaa postia tiistaina. Veturimiesten liitto ei aio ajaa pohjoisen lisäjunia, jos sopua ei synny.

Huomenna tiistaina tulee kuluneeksi viikko lakon alkamisesta ja palkanmaksu voidaan keskeyttää niiltä työntekijöiltä, joiden työnteko on lakon vuoksi keskeytynyt.

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen on sanonut aiemmin, että tiistaina mahdollisesti alkavat tukitoimet ovat levittämässä ongelmat alueille, joilla ei ole tekemistä matkustamohenkilökunnan kanssa. Myös EK on paheksunut SAK-laisten liittojen tukitoimia matkustamohenkilökunnalle.