Itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteitä kunnioittaen

Suomen 93. itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteisin menoin. Juhlinta alkoi lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä. Päivä huipentui tasavallan presidentin Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon Presidentinlinnassa.

Kotimaa
Suomenlippu nostetaan salkoon Tähtitorninmäellä itsenäisyyspäivänä 2010.
YLE

Juhlallisuudet alkoivat Tähtitorninmäellä perinteisellä lipunnostolla. Perinne on jatkunut vuodesta 1957. Partiolaiset nostivat lipun ja musiikista vastasi Viipurin lauluveikot. Kuoro esitti mm. lippulaulun Siniristilippumme.

Juhlapäivää olivat aloittamassa myös Tuula Ahlman ja Seppo Jurvainen, jotka kertoivat, että itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään illalla kotona. Tähtitorninmäelle he ovat tulleet jo 15 vuotta.

- Meillä on isot juhlat kotona. Joka itsenäisyyspäivä järjestetään sellainen itsenäisyyspäivän vastaanotto, jolloin kylään tulee sukulaisia.

Juhlajumalanpalvelus alkoi Helsingin Tuomiokirkossa puoliltapäivin. Päivän viralliseen ohjelmaan kuului myös kunniakäyntejä sodissa kaatuneiden muistomerkeillä sekä ylioppilaiden soihtukulkue.

Presidenttiparin vastaanotolle oli kutsuttu 1 800 vierasta.

Poliisin tiedossa ei ole isoa mielenosoitusta, joita on menneinä vuosina nähty itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton aikaan Presidentinlinnalla.

Köyhille oma juhla

Veikko ja Lahja hurstin yhdistys järjesti viime vuosien tapaan köyhien juhlat Hakaniementorilla Helsingissä. Juhlassa oli varattu ruokaa kaikkiaan 1 200 ihmiselle. Juhlaan osallistuneet olivat kiitollisia Hursteille.

- Tällä on todella suuri merkitys, hyvä, että järjestävät tällaista. Tavallisellakin ihmisellä on näin mahdollisuus osallistua itsenäisyyspäivän viettoon; itsenäisyydellä on suuri merkitys suomalaisille. Monella on niin vähän nykyään varaa, ja ruoka kuitenkin pitää ihmiset hengissä, totesi juhlaan osallistunut Hasse.

Eduskuntavaalien alla tilaisuuteen osallistui myös paljon kansanedustajia. Tapahtuman järjestäjä Heikki Hursti halusi muistuttaa heitä köyhyysongelmasta.

- Nyt olisi aika lähteä tosissaan tekemään jotain konkreettista, Hursti korosti.

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati oli tänä vuonna Kuopiossa.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi tasavallan presidentti on myöntänyt runsaat 4 200 kunniamerkkiä ansioituneille kansalaisille. Tämän vuoden korkeimman kunniamerkin saa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg. Hänelle presidentti on myöntänyt 1. luokan Vapaudenristin rintatähtineen. 12 taiteilijaa saa Pro Finlandia -mitalin.

Lähteet: YLE Uutiset