1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen, lentolakko jatkuu

Finnairin matkustamohenkilökunnan lakko jatkuu. Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys hylkäsi eilen maanantaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan yöllä tekemän sovintoesityksen. Lakon jatkuminen tarkoittaa myös lakon tukitoimien alkamista tänään tiistaina.

Lonka ei ole yllättynyt siitä, että sopua ei syntynyt. Suurin kiista koskee palautumisaikojen lyhentymistä. Jo aiemmin Lonka kuvasi tilannetta hankalaksi.

- Lonkan sovintoesitys ei sisältänyt oikeastaan muuta kuin huononnuksia lentoemäntien ja stuerttien työoloihin, sanoi Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers.

Kauko- ja aikaerolentojen ehdot hiertävät edelleen

Åkersin mukaan SLSY:n valtuusto hylkäsi sovintoesityksen aamupäivällä yksimielisesti. SLSY:n myöhemmin välittämässä tiedotteessa todettiin, että SLSY:n valtuusto toivoo edelleen neuvottelujen jatkamista mahdollisimman pian. Sen mukaan neuvotteluja pitää jatkaa edelleen joistakin yksityiskohdista, mutta sovintoesitys sinällään oli "askel oikeaan suuntaan".

SLSY:n valtuuston mukaan hiottavaa on edelleen kauko- ja aikaerolentoja koskevissa kirjauksissa. Valtuusto kritisoi myös sovintoehdotukseen sisältynyttä työnantajan mahdollisuutta irtisanoa sopimus kesken sopimuskauden.

Åkers ei osannut arvioida, miten tänään alkavat tukilakot vaikuttavat, mutta hän toivoi, että toista lakkoviikkoa ei tulisi.

Finnairin johto: Pöyristyttävää

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen mukaan yhtiö olisi ollut valmis joustamaan vapaapäiväjärjestelmän muutoksessa ja hyväksymään kompromissiesityksen.

- Minusta on pöyristyttävää, että SLSY tyrmäsi suurella vaivalla työstetyn sovintoesityksen. Esitys oli kompromissi, jossa molemmat osapuolet olisivat saaneet tavoitteitaan läpi, sanoi Vehviläinen.

Finnairin asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anssi Komulainen kertoi yllättyneensä lentoemäntien ja stuerttien hylkäyspäätöksestä ja olevansa pettynyt siihen, että SLSY ei ymmärrä yhtiön tilaa.

Lentoemäntien lakko alkoi viime viikon tiistaina. Itsenäisyyspäivän viikonvaihteessa Finnair on joutunut perumaan noin 160 lentoa sekä sunnuntaina että maanantaina.

Tänään alkavat useiden eri ammattiliittojen tukilakot. Finnair pyrkii lentämään lähipäivinäkin vähintään nykytasolla eli noin 40 prosenttia lennoista. Yhtiö pyrkii mahdollisuuksien mukaan jopa lisäämään lentojaan hankkimalla vuokratyövoimaa.

Lakko maksaa Finnairille kaksi miljoonaa euroa päivässä.

Uusista neuvotteluista ei ole sovittu.