1. yle.fi
  2. Uutiset

Turner-palkinto äänitaiteilija Susan Philipszille

Äänitaiteilija Susan Philipsz on voittanut Britannian halutuimman nykytaiteeen palkinnon, Turner Prizen. Philipszin äänitaidetta oli esillä Helsingin rautatieasemalla kuukauden ajan keväällä 2010.

kulttuuri

Susan Philipszille myönnetty Turner-palkinto on suuruudeltaan 25 000 puntaa eli hieman vajaat 30 000euroa. Philipszin teos oli ensimmäinen Turner-palkinnon voittanut äänitaideteos, eikä äänitaidetta ole aiemmin ollut edes palkintoehdokkaana.

Palkinnon tuonut teos käsittää kolme versiota vanhasta skottilaisesta balladista Lowlands Away, jossa hukkunut merimies palaa kertomaan kohtalostaan rakastetulleen. Teos oli alunperin kuultavana kolmen sillan alla Philipszin syntymäkaupungissa Glasgowssa, mutta on kahden viime kuukauden ajan ollut kuultavissa tyhjässä huoneessa Tate-galleriassa.

Helsinkiin Philipsz toteutti IHME nykytaidefestivaalin vuoden 2010 pääteoksen. Siinä taiteilija lauloi ilman säestystä Sibeliuksen Sydämeni laulun.

Turner-palkinnon myöntäminen Philipszille sai Britanniassa ristiriitaisen vastaanoton. Tiedotusvälineissä Philipszin palkitsemisesta iloittiin "piristysruiskeena äänitaiteelle" kritisoijien todetessa, ettei palkintoa tulisi myöntää musiikille.

Turner-palkinto voidaan myöntää määräaikana esillä olleesta merkittävästä näyttelystä tai esityksestä alle 50-vuotiaalle taiteilijalle, joka on syntynyt tai asuu tai työskentelee Britanniassa.

45-vuotias Glasgowssa syntynyt Susan Philipsz asuu ja työskentelee nykyään Berliinissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi