1. yle.fi
  2. Uutiset

Sehän on selvä pyy

Suomen kieleen mahtuu mitä kummallisimpia sanontoja, joiden syntyperää ei edes aina tiedetä. Aivan päivittäiseen puhekieleen on myös juurtunut sananparsi "selvä pyy", joka ei tosin liity millään tavalla alkoholin käyttöön.

sanonnat
Pyy metsässä.
YLE / Jari Flinck

Nykykielessä selvä pyy -sanonta ymmärretään hyvin pitkälti niin, että jokin asia on selvä tai ok. Professori Pekka Laaksonen uskoo, että sanonnan taustalla on tarina.

- Monesti tämäntyyppisten sanontojen taustalla on tarina. Selvän pyyn takana on varmasti tarina siitä, että miehet ovat olleet ampumassa varmaankin juuri pyytä. Ampuvat sitten väärää lintua, varista tai jotain muuta ja toteavat kaukaa katsoen kuitenkin, että sehän on selvä pyy. Tietyissä yhteyksissä se tarkoittaa sitä, että jotakin asiaa yritetään todistaa toiseksi, Laaksonen kertoo.

Sanontaan liittyy vielä jatko: "selvä pyy, sanoi Manninen varista" , jolloin merkitys hieman muuttuu. Pyyn ympärille on kehkeytynyt muitakin sanontoja kuten "parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla" ja "pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä".

- Kanalintuihin kuten pyyhyn, metsoon ja teereen yleensä liittyy perinteitä, koska niitä metsästettiin paljon. Ehkä pyyhyn liittyy paljon asioita, koska se on pienikokoisin näistä linnusta ja viihtyi aiemmin lähellä ihmisten asumuksia.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi