1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Loma-, juhla- ja vapaapäivät

Kuvagalleria - Juhlahumua median pyörityksessä

Maanantaina yli kaksi miljoonaa suomalaista linnoittautui katsomaan, kun maan silmäätekevät jonottavat, kättelevät presidenttiä ja tungeksivat tanssilattialla. Linnan juhlien konkari Marja-Liisa Kirvesniemi muistelee tilaisuutta lämmöllä, mutta ei toisaalta kadehdi kutsun saaneita. Katso kuvagalleria eteläkarjalaisista juhlavieraista vuosien varrelta!

Kuva: YLE

Hiihdon moninkertainen olympiakultamitalisti Marja-Liisa Kirvesniemi on saanut kutsun juhliin 6-8 kertaa aikavälillä 1978-1994. Entinen hiihtäjä vertaa tilaisuutta urheilusuoritukseen.

- Ensimmäinen kerta tietenkin jännitti. Hieman samanlainen tilanne, kuin suureen kilpailuun ensi kertaa meneminen. Ihmiset katsovat ja arvostelevat sitä, miten on laittanut hiukset, miten pukeutunut, miten käyttäytyy...

Kirvesniemen mukaan juhlat ovat melkoista "sokkelointia".

- Haastatteluja, tungosta. Kelloa ei voi pitää ranteessa, mutta kuitenkin pitäisi olla ajallaan joka paikassa, hän naurahtaa.

Suomen presidenteistä Kirvesniemi pääsi kättelemään Kekkosta ja Koivistoa. Kekkosen kädenpuristus tuntui juhlalliselta.

- Hirveän asiallinen kuva presidenteistä muutenkin jäi. En muista tarkkaan, mitä heille kätellessä sanoin. Todennäköisesti hyvää itsenäisyyspäivää. Sen muistan, että pelleillä ei tehnyt mieli, hän muistelee.

"Miehet pääsevät helpolla"

Juhlien suurin puheenaihe on tietenkin naisten pukeutuminen. Miehiä asuvalinnat eivät juuri paina, kertoo Keskustan kansanedustaja Kimmo Tiilikainen.

- Viime viikolla, kun soitin pukuvuokraamoon, ilmoitin vain onko vyötärössä saman verran senttejä vai ei, hän naurahtaa.

Tiilikainen näkee linnanjuhlat osana kansanedustajan vuotuisia rutiineja.

- Kyllä se kuuluu kansanedustajan itsenäisyyspäivään. Kovalla prosentilla siihen osallistutaan, kun kutsu käy, Tiilikainen sanoo.

Kansanedustaja ei itse pahemmin tungoksesta välitä. Paras hetki juhlissa onkin myöhään illalla, kun ruuhka hälvenee ja jää tilaa mielenkiintoiselle jutustelulle.

- Pari vuotta sitten rupattelin pitkät tovit 80-vuotiaan ruokolahtelaisen naisveteraaniurheilijan kanssa. Kyllä siellä törmää mielenkiintoisiin ihmisiin, ihmisvilinästä huolimatta, Tiilikainen tuumaa.

Vieraat median riepotuksessa

Kirvesniemi muistelee juhlatunnelmia lämmöllä, mutta ei toisaalta kadehdi maanantaina presidentin linnaan astelevia. Syynä tähän ovat juorunnälkäiset toimittajat.

Kirvesniemen mielestä suomalaismedian tapa käsitellä linnanjuhlia on vuosien saatossa muuttunut raaemmaksi.

- Jokaista ihmistä tulisi kohdella ihmisenä, eikä erkä vain eri alojen julkisina edustajina. Nykyisin juhlavieraita riepotellaan jopa viikkoja juhlien jälkeen. Moni on varmasti homman jälkeen aika väsynyt, Kirvesniemi tuumaa.

Kirvesniemen mukaan juhlatunnelma linnassa rentoutuu, kun media poistuu paikalta. Nykyisin hän miettisi kaksi kertaa, jos kutsu kolahtaisi postiluukusta.

- Mieluummin katselen juhlat televisiosta.