1. yle.fi
  2. Uutiset

Leikkipyssyt hyviä leluja

Leluliikkeet ovat supistaneet leikkiasevalikoimiaan. Syynä on huoli leikin kautta lisääntyvästä väkivallasta. Asiantuntijan mukaan pyssyleikit kuuluvat poikien lapsuuteen. Kaupalliset aseleikit voivat kuitenkin olla haitaksi lapselle.

leikkiaseet
Alexilla on isän tekemä puinen konepistooliYLE / Heikki Ahonen

Taistelu Anttilanmäen omakotialueella Lahdessa on kiivaassa vaiheessa. Jos mielikuvitus toimii, pystyy lähes näkemään ilmassa singahtelevat luodit. Lauri ja Arttu Herojalla on monenlaisia pyssyleikkejä.

- Toisen maailmansodan taisteluita, Lauri kuvailee.

Isoveli Arttu kertoo, että jos mukana on neljä pelaajaa, joukkueet jakaantuvat tasan kahden tiimeihin. Jos sotimassa on kolme tai vähemmän, niin kaikki ovat kaikkia vastaan.

Pyssyjä pois lelukaupoista

Aikuiset kuitenkin hillitsevät poikien varustelua. Monet lelukaupat eivät myy aidon näköisiä aseita. Pyssyleikkien pelätään johtavan väkivallan lisääntymiseen, sanoo Paperikuun yrittäjä Pertti Sulkanen. Hänen liikkeessään ei myydä minkäänlaista asetta.

- Aseet lietsovat väkivaltaa vaikka kyseessä on leikkiase. Pieni lapsi tähtää toista ja ampuu. Päng, sä kuolit! Ja lapsi kasvaa isommaksi ja saa oikean aseen, niin pam, sä kuolit!

Pyssyleikit ja mielikuvitus hyvä pari

Mutta leikin ja kasvamisen asiantuntija Pelastakaa Lapset ry:n lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on eri mieltä. Pyssy leikin rekvisiittana antaa mielikuvitukselle vauhtia. Sinkkkosen mukaan lapsi luo itse leikkinsä.

- Kyseessä ei ole väkivaltaleikki, koska sellaista ei ole olemassakaan. Jos jokin toiminta on väkivaltaista, se lakkaa olemasta leikkiä. Perinteinen nalli- tai vesipyssy on ihan kelpo lelu.

Sinkkonen on huolissaan kaupallisesti tuotteistetuista leikeistä, joita pitää leikkiä määrätyllä tavalla. Mukana ovat tarkat kopiot sankareiden aseista. Näissä leikeissä rekvisiitta määrää leikin luonteen ja suunnan.

- Se ei ole yhtään lapsen kehitystä tukevaa. Nimenomaan jos jotakin ei pitäisi ohjata ulkopuolelta, niin se on leikki!

Anttilanmäen poikien pyssyt ovat puuta. Alex Missi luettelee arsenaalista löytyvän konepistooleita, rynnäkkökivääreitä joissa on kranaatinheittimiä, kivääreitä ja pistooleita. Puuseppä-isä on tehnyt ne itse. Laatuaseilla on kova kysyntä, taitava mies on joutunut tekemään kymmenittäin puupyssyjä asuinalueen lapsille.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen

Lue seuraavaksi