Joululaulun lämpö syntyy kesähelteellä

Uuden herätyksen saanut joululaulu Rauhaa vaan luo lämpöä jouluun YLE Radio Suomessa tiistaista alkaen Susanna Heikin tulkitsemana. Säveltäjä Juhani Rasinkangas kertoo joululaulujen saavan alkunsa yllättävissä tilanteissa, yleensä kesällä.

joululaulut
Joululauluja.
YLE

Aurinko paahtoi kuumasti kesän helteisimpänä päivänä, kun Juhani Rasinkangas kuunteli joululauludemoja hankasalmelaisen studion pihalla. Vastoin odotuksia, joululaulu ei kaipaa syntyäkseen lunta ja pimeää, vaan lämpöä ja valoa.

- Luomalan Askolla on Hankasalmella studio ja 35 astetta oli lämmintä kun kuuntelimme siellä pihalla joululauludemoja. Siinä tuli hieno mielleyhtymä siinä kuunnellessa, kun oli niin lämmin, säveltäjä Juhani Rasinkangas kuvailee.

- Teksti on joululaulussa tärkein lähtökohta. Lauluja syntyy kyllä ympäri vuoden, mutta enimmäkseen kesällä. Tulkitsija tekee sitten sen joulun lämmön siihen mukaan.

Kesän lämmössä äänitettiin nyt radiosoittoon lähtenyt Rauhaa vaan, jonka tulkitsee kolarilainen Susanna Heikki. Rauhaa vaan näki ensi kertaa päivänvalon 12 vuotta aiemmin.

- Se on 12 vuotta vanha joululaulu. Musarit ja Lampelan Jukka ovat sen jo levyttäneet. Nyt Susanna Heikki.

Joululaulun nimi syntyi lastenlaulukilpailussa

Aiheet joululauluihin nousevat yllättävistä paikoista ja tilanteista. Joskus tilanne luo laululle nimen ja sisältö rakentuu hitaasti ajan kanssa. Suvi Teräsniskan joululaulu Hei mummo sai alkunsa vuonna 2002 Romaniassa, jossa Juhani Rasinkangas osallistui lastenlaulukilpailuun yhdessä Suvin ja hänen Veikko-isänsä kanssa.

- Sieltä Veikko soitti omalle äidilleen Kolariin ja kysyi, mitä kuuluu. Sieltä se idea lähti jalostumaan ja 2007 se saatiin tehtyä valmiiksi levylle, Rasinkangas muistelee.

Suvi on kotoisin pohjoisesta ja hänen mummonsa asuu siellä edelleen.

- Tuottaja innostui laulun nimestä ja solistista. Vexi teki sanat ja siitä saatiin hieno kokonaisuus.

Nyt tiistaina radiosoittoon ponkaissut, Susanna Heikin levyttämä joululaulu Rauhaa vaan soi joulun alla YLE Radio Suomessa lähes päivittäin.

Lähteet: YLE Oulu