50-vuotias Bauhaus-arkisto on yhä merkittävä

Berliinin Bauhaus-arkisto viettää parhaillaan 50-vuotisjuhlavuottaan. Berliinin Tiergartenissa sijaitseva arkisto on merkittävin Bauhaus-aikaa dokumentoiva museo. Bauhaus oli saksalainen 1900-luvun alkupuolella vaikuttanut arkkitehtuurin ja muotoilun taidekoulu.

kulttuuri
Porrashuone belgialaisen arkkitehti Henry van de Velden suunnittelemassa talossa Bauhaus-yliopistossa
AP Graphics Bank

Merkittävin Bauhaus-aikaa dokumentoiva museo Bauhaus-arkisto perustettiin alunperin Darmstadtiin, josta se siirtyi Berliiniin 70-luvun alkupuolella. Berliini oli Bauhaus-koulun viimeisimpiä sijaintipaikkoja.

Bauhaus oli arkkitehtuurin ja muotoilun taidekoulu, jonka taiteilijoiden suunnittelemia esineitä, huonekaluja ja rakennuksia leimaa selkeälinjaisuus ja ajattomuus. Alunperin Weimariin perustetun Bauhaus-koulun ovet suljettiin kansallissosialistien painostuksesta vuonna 1933. Samalla päättyi eräs modernin taidehistorian merkittävimpiin lukeutuvista aikakausista.

Vaikka Bauhausin aikakautta kesti vain 14 vuoden ajan, avantgardistisen taidekoulun vaikutus näkyy vieläkin arkkitehtuurissa ja muotoilussa. Bauhaus-taiteilijoiden suunnittelemiin huonekaluihin ja esineisiin on vuodesta 1960 lähtien voinut tutustua Bauhaus-arkistossa.

Arkisto kerää dokumentteja kirjeistä mainoslehtisiin

Tiergartenissa sijaitseva Bauhaus-arkisto vaikuttaa nykyaikaisten puolue- ja lähetystörakennusten keskellä varsin vaatimattomalta. Arkkitehti Walter Gropiuksen suunnitelmien pohjalta rakennettu museo on matala ja sen julkisivu on bauhausmaiseen tapaan koruton.

Berliinin Bauhaus-arkisto ei kuitenkaan ole ainostaan museo. Nimensä mukaisesti arkisto kerää myös bauhaus-aikaan liittyviä dokumentteja, kirjeitä, kirjoja, mainoslehtisiä sekä Bauhaus-koulun opettajien ja oppilaiden töitä. Niitä tarkastellessa käy selväksi, kuinka erilaisia virtauksia Bauhaus-koulu piti sisällään, sanoo Bauhaus-arkiston johtajan Annemarie Jaeggi.

- Moni luulee nykyään, että Bauhaus oli tyylisuunta. Me yritämme museossa havainnollistaa, että Bauhaus oli koulu. Tie arkkitehtuuriin johti työpajojen kautta, Jaeggi sanoo.

Bauhaus-klassikoihin mahtuu monenlaista muotokieltä

Bauhaus-taiteilijoiden heterogeenisuus hahmottuu verratessa eri työpajojen töitä. Bauhaus-arkiston näyttelyssä on esillä niin hopeisia teeastiastoja ja funktionaalisia keittiökalusteita kuin myös ajattomia teräsputkituoleja.

Bauhaus-klassikoiden joukkoon mahtuu siis muotokieleltään hyvin erilaisia töitä. Jaeggin mukaan Bauhaus mullisti aikoinaan arkkitehtuurin ja muotoilun.

- Kun katsoo vanhoja valokuvia 20-luvulta, Bauhaus-arkkitehtuuri vaikuttaa uskomattoman nykyaikaiselta. Jonakin päivänä Bauhaus tulee varmasti menettämään ajankohtaisuutensa, mutta tällä hetkellä siitä ei näy merkkiäkään, sanoo Jaeggi.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maarit Lukkarinen