Leninin liepeet rikki pommi-iskussa Pietarin lähellä

Pieni pommi vaurioitti maanantai-iltana Neuvostoliiton perustajan Vladimir Leninin patsasta Pushkinossa Pietarin seudulla. Ketään ei ole toistaiseksi saatu kiinni tihutyöstä.

Ulkomaat

Pushkinon pommi, joka uutistoimisto Itar-Tassin mukaan oli vain noin sata grammaa trotyylia, repi Leninin pitkän päällystakin liepeet.

Pietarin kuvernöörin Valentina Matvijenkon mukaan tällainen isku on hyökkäys sekä historiaa että venäläisten tunteita vastaan.

Patsaan vaurioutumisen lisäksi räjähdys rikkoi ikkunoita läheisessä kerrostalossa. Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Kuvernööri Matvijenko oli sitä meiltä, että tämänkertaisella pommilla on yhteys runsas vuosi sitten tehtyyn vastavaanlaiseen hyökkäykseen Leninin patsasta vastaan Pietarin Suomen-aseman aukiolla. Tuolloin patsaaseen tuli reikä. Iskijöitä ei ole saatu kiinni.

Monta Leniniä vielä pystyssä

Neuvostoliitossa Leninin patsaita, kaiken kokoisia, oli jokaisessa kylässä ja kaupungissa. Neuvostoliiton kaaduttua niitä kaadettiin tai poistettiin kaikessa hiljaisuudessa. Ei kuitenkaan läheskään kaikkialta.

Leninin perinnöstä Venäjälle ja maailmalle kiistellään edelleen, samoin hänen maallisista jäännöksistään, jotka edelleen ovat mausoleumissa Moskovan Punaisella torilla. Niitä on vaadittu poistettavaksi, toistaiseksi turhaan.

Mielipidetiedustelujen mukaan kolmannes venäläisistä haluaa Leninin palsamoidun ruumiin pois Punaisen torin mausoleumista, mutta maan hallitus on ilmoittanut, ettei se ryhdy poisto-operaatioon.

Lähteet: AP, Reuters, Itar-Tass