Valmis joulukinkku työntyy pöytiin

Kinkku on säilyttänyt asemansa lappilaisessa joulupöydässä, eikä sitä edes mikään uhkaa. Kauppias Pentti Saapunki Kemijärven S-marketista sanoo, että perinteisesti sian kanssa mennään tähänkin jouluun, mutta ehkä jonkin verran aikaisempaa pienempien kinkkujen kanssa.

Joulukinkku
Kauppias Pentti Saapunki Kemijärven S-marketista
Kauppias Pentti Saapunki Kemijärven S-marketista ei näe joulukinkulle kilpailijaa.YLE / Jorma Korhonen

Joulukinkkujen koon pienemisen Saapunki selittää perhekokojen pienenemisellä.

Kauppiaan mukaan harmaasuolatun, eli itsepaistettavan kinkun kysyntä on vähentynyt samassa suhteessa kuin valmiiden kysyntä on lisääntynyt.

- Valmis kinkku työntyy nyt voimalla pöytiin. Eniten meillä menee juhlakinkkua luuttomana ja potkallisena. Sen keskikoko on noin viisi kiloa. Myös kolmen-neljän kilon kinkkurullat ovat suosittuja, Saapunki sanoo.

- Toki niitäkin vielä on, jotka haluavat itse paistaa kinkkunsa jo joulun tunnelmankin vuoksi, mutta kyllä ihmisistä selvästi näkyy helppouden halu ja yhä useammat ostavat valmiin kinkun.

Luomupossuista ei Kemijärven S-marketissa ole ollut erityistä kysyntää.

Kaikille riittää kinkkuja

Ja tavaraa riittää. Nykyiset hyvät tilausjärjestelmät ja pitkälle takavuosille ulottuvat tilaushistoriat varmentavat asiakkaiden ja kaupan tarpeen, sanoo Pentti Saapunki.

- Sieltä ihan kellon tarkkuudella näkee, miten on mennyt ja siltä pohjalta kun tilaa, niin ei hätää.

Saapunki uskoo, että sian kinkku säilyttää asemansa joulupöydissä jatkossakin. Ei ainakaan siipikarjapuolelta löydy sille selvää uhkaajaa. Poro puolestaan kulkee omia reittejään.

Joulukauppaa kiihtyy hiljalleen

Kemijärven S-marketissakin joulukappa kiihtyy hiljalleen. Kauppias Pentti Saapungista on mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus kaupankäyntiin on sillä, että joulu asettuu viikonvaihteen päälle ja edeltävä viikko on lähes täysi työviikko.

-No... ei joulu tavoittaan mene. Varmaan vilkas on se joulun alus, kauppias aprikoi ja jää miettimään, kuinkahan monta joulukinkkua - pientä tai suurta - on täällä Lapissakin jo näin ennen joulua tipahtanut vatsojen pohjille? Varmaan monta. Eiköhän se niin ole, että ensimmäiset kinkkuviipaleet nielaistaan pikkujouluissa. Ja juuri nyt on se kiivain pikkujoulukausi menossa.

Lähteet: Yle Lappi / Jorma Korhonen