Nestekuljetukset Ouluun lisääntyvät

Nestemäisten polttoaineiden kuljetukset Oulun sataman kautta ovat lisääntymässä. Laivat ovat tuoneet satamaan tänä vuonna jo 615 000 tonnia erilaisia nestemäisiä polttoaineita. Luku on 100 000 tonnia enemmän kuin vuosi sitten.

Nestemäinen polttoaine
YLE / Ari-Pekka Sirviö

Kylmä alkuvuosi lisäsi polttoainekuljetuksia viime talvena. Oulun satamajohtaja Kari Himanen arvioi, ettei nyt nähty tuontipiikki jää yksittäiseksi.

- Meillä on näkemys ja olemme saaneet siitä myös vihiä, että öljy-yhtiöitten jakelualueiden järjestelyt saattavat johtaa siihen, että tuontiin tulee vielä 100 000 - 150 000 tonnia lisää.

Nestemäisten polttoaineiden kuljetukset vastaavat määrältään noin viidennestä sataman koko rahtimäärästä. Niiden lisäämiseksi ei tarvita lisäinvestointeja, vaan satama pystyy Himasen mukaan käsittelemään myös lisääntyvän tuonnin nykyisillä laitteillaan ja laivapaikoilla.

Toppilan öljysatama jää historiaan

Toppilan sataman vanha öljysatama poistetaan kokonaan käytöstä tämän vuoden loppuun mennessä. Sitä on aiemmin käytetty lähinnä varmuusvarastoinnin purkupaikkana.

Uutena aluevaltauksena sataman kautta aletaan keväällä tuoda myös bitumia. Bitumi on kausituote, jota aletaan tuoda Ouluun toukokuusta lähtien. Tähän saakka muun muassa tienpidossa tarvittava bitumi on jouduttu tuomaan pohjoiseen autokuljetuksina Etelä-Suomesta.

Lähteet: YLE Oulu