1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Myös pienten mökkien matkailijat tilastoihin

Matkailun kehittäminen helpottuu uuden tietopankin myötä Itä-Suomessa. Meneillään on tietojen keruu, jonka tavoitteena on saada talteen myös pienten matkailuyritysten tunnusluvut.

matkailu
YLE Etelä-Karjala

Tietoja voidaan käyttää kehittämis- ja investointipäätösten tueksi sekä hankkeessa mukana olevien ammattikorkeakoulujen opetuksessa.

Tavoitteena on, että kun matkailualan todellinen merkittävyys saadaan tilastoitua ja matkailun kehittämiseen saadaan uutta vauhtia, kertoo projektipäällikkö Katja Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.

- Suurin syy miksi järjestelmää on ryhdytty luomaan on se, että meillä on todella puutteellinen tieto pienistä matkailuyrityksistä ja matkailukentän kokonaiskuvasta. Esimerkiksi Tilastokeskuksen tilastoissa kaikki alle 10 huoneen majoitusyritykset jää tilastointien ulkopuolelle. Se on todella suuri ongelma suuressa osassa maata ja varsinkin mökkivaltaisissa maakunnissa Itä-Suomessa. Tällä tosiaan pystytään ratkaisemaan sitä ongelmaa, että saataisiin oikea kuva matkailukentästä ja matkailukentän vaikuttavuudesta, Pasanen painottaa.

Matkailun alueelliset tietovarannot on vuonna 2009 käynnistetty maa- ja metsätalousministeriön rahoittama projekti, jota hallinnoi Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos. Yhteistyössä mukana ovat maakuntien ammattikorkeakoulut.

Tulevaisuudessa tietopankki laajenee koko maan kattavaksi. Tällä hetkellä mukana on yli 2500 yrityksen tiedot.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi