Toukkien elämäntyö kimaltelee Linnan juhlissa

Vain pari päivää ja ne ovat edessämme – linnan juhlien häikäisivimmät, kauneimmat, omituisimmat, mauttomimmat ja hurmaavimmat iltapuvut. Niiden eteen on tehty tuntitolkulla töitä, ja hankittu asianmukaiset asusteet koruineen kaikkineen. Iltapukujen yleisin materiaali on silkki, jota silkkiäistoukat kehräävät muun muassa Espoon taidemuseo EMMAssa.

viihde
Etualalla tasavallan presidentti Tarja Halosen harmaa juhlapuku vuonna 2002.YLE

EMMAn yläaulassa on 100% SILK -näyttelyn ajan esillä Linnan itsenäisyydenpäivänjuhlien silkki-iltapukuja useilta eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn on koonnut Villisilkki Oy, joka on myynyt silkkikankaat lukuisiin juhla-asuihin.

Näyttelyssä roikkuu muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halosen juhlapuku vuodelta 2002. Harmaa, hyvin laskeutuva silkkipuku on jännittävä, sillä sen päällä on runsaasti pitsiä.

– Pitsin alle on vielä laitettu silkkisatiinia, joten se kiiltelee hienosti, ihailee näyttelyn koonnut Sara Fagerlund Villisilkki Oy:stä.

Fagerlundin oma suosikki on valtioneuvos, eduskunnan puhemies Riitta Uosukaisen kellertävän ja pronssin sävyinen juhla-asu vuodelta 2006.

– Tästä tekee hienon kolmiulotteinen, muhkea pitsi, joka peittää aluspuvun. Tässä on noudatettu kierrättämisen periaatteita, Ritva Rautavaara on työstänyt sen vanhasta puvusta.

Vaatimattomat naiset silkkikangasta ostamassa

Fagerlund kertoo Linnan juhlia edeltävän ajan olevan jännittävää. Villisilkin myymälässä käy vilske kun hienoimpia kankaita haetaan juhla-asuja varten. Välillä Fagerlund toivoisi naisten unohtavan vaatimattomuutensa tiskillä.

– Me joudumme miettimään näinä kiireisinä aikoina, että mihinköhän juhliin kukakin kangasta hakee. Emme missään nimessä halua myydä samaa kangaslajia kahdelle eri naiselle, jotka ovat kumpikin menossa Linnan juhliin!

Lähteet: YLE Helsinki