Joulunvihaajan ohjeet joulukukkien hoitoon

Hyasintti, joulutähti, amaryllis, jouluruusu - ne ovat joulun neljä peruskukkaa. Jos inhoat niitä sydämesi pohjasta, seuraavat ohjeet auttavat saattamaan kasvin mahdollisimman pikaisesti elinkaarensa päähän.

Kotimaa
YLE

Hyasintti

Hyasintti on verraten vaativa tapettava, mutta sekin onnistuu näillä ohjeilla. Pidä kukkaa mahdollisimman lämpimässä. Näin sen kukkiminen nopeutuu, ja on ohi jo ennen joulua. Hyasintin voi myös palelluttaa. Kukka kannattaa ostaa kaukaa, eikä sitä ole syytä paketoida lainkaan. Sen voi myös jättää ostamisen jälkeen yöksi autoon.

Joulutähti

Joulutähti ei ole varsinainen kukka, vaan sen punainen osa on värittyneitä lehtiä. Myös joulutähden kohdalla palelluttaminen toimii kasvin tappamisessa hyvin. Edellä olevia hyasinttia koskevia ohjeita voi soveltaa myös joulutähteen. Syytä on myös tietää, ettei joulutähti pidä paljosta vedestä. Ruukun aluslautanen kannattaakin pitää jatkuvasti täynnä vettä, jolloin kasvin juuret tukehtuvat ja se kuolee.

Amaryllis

Amaryllis saattaa kukkia jopa viikkoja. Amaryllista, kuten joulutähteä, voi käsitellä liialla vedellä. Silloin se ryhtyy kasvattamaan pitkää vartta. Myös amaryllis on hankala tappaa, mutta vastineeksi sen kukinta-aika on lyhyehkö, ja muutaman viikon jälkeen kukkasipuli vetäytyy lepovaiheeseen. Palelluttaminen on toimiva lopetuskeino myös amaryllikselle.

Jouluruusu

Jouluruusu on tämän joulun hittikukka. Jouluruusu on perenna, joten sen tappamisessa on omat ongelmansa. Tappaminen onnistuu kuitenkin pitämällä kukkaa mahdollisimman lämpimässä ja hämärässä. Esimerkiksi takanreunus tai uuninpanko toimivat sijoituspaikkoina, kun tavoitteena on kukan elinkaaren pitäminen mahdollisimman lyhyenä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi