Hyppää sisältöön

Sibeliuksen syntymäkodissa vietettiin joulujuhlaa

Sibeliuksen syntymäpäivän aamuinen konsertti syntymäkodista vietti joulujuhlaa Sibeliuksen perheen tapaan. Kun ovet avattiin, kuusi kimalsi ja "pappa" soitti kovaa On hanget korkeat nietokset. Jo perinteinen radioitu musiikkihetki esitteli Sibelius-opiston nuorten taitoja.

Kuva: YLE / Maarit Piri-Lahti

Sibelius-opiston nuoret esittivät taitojaan perinteisessä aamuisessa syntymäpäiväkonsertissa 8. joulukuuta. Kodissa vietettiin musiikillista joulujuhlaa.

Joulu oli Jean Sibeliukselle tärkeä juhla, idyllinen ja vanhanaikainen. Vuonna 1912 Ainolaan oli varaa vuokrata flyygeli, mutta lapset "unohtivat" ostaa papalle joululahjoja.

- En saanut lahjoja, marisi Sibelius päiväkirjalleen.

Joululaulun On hanget korkeat nietokset Sibelius sävelsi perheen asuessa Keravalla. Aino-äiti opetti laulun salaa tyttärilleen, jotka lauloivat sen jouluaattona yllätyksenä papalle.

- Ja pappa soitti kovaa ja pedaalit alhaalla, kertoo Markus Similän kirja Rakkaimmat joululaulut.

En etsi valtaa loistoa sävellys oli perheelle tärkeä. Sen säesti poikkeuksellisesti Aino Sibelius. Laulu esitettiin aina iloisesti vailla synkkyyttä.

Joulu oli Ainolassa aikaa, jolloin lapset saivat leikkiä, riehua ja laulaa, sillä muulloin säveltäjän työ tarkoitti hiljaisuutta.

Konsertti on Sibelius-opiston ja Radio Hämeen yhteistyötä, jonka tuottivat Timo Selänne ja Maarit Piri-Lahti.