Britanniassa avataan uusi oopperatuotantokeskus

Britannian kuninkaallinen ooppera on rakennuttanut uuden oopperatuotantokeskuksen Purfleetin satamaan lähelle Lontoota. Keskus ehti valmiiksi ennen Britannian historian suurimpia julkisen sektorin leikkauksia. Oopperakeskuksen avajaisia juhlitaan yhteisöoopperalla.

kulttuuri

Purfleetin uusi oopperakeskus sijaitsee Lontoon liepeillä Thamesin rannalla. Noin 10 000 000 euroa maksaneessa tuotantokeskuksessa voi ensi kertaa rakentaa kunnon tiloissa lavasteet kuninkaallisen oopperan baletille ja oopperalle,

Oopperan ja teatterin tekeminen vaatii nykyään enemmän teknistä taitoa kuin aikaisemmin. Näyttämön takana toimivien ammattilaisten puute on huutava. Työpajan kylkeen on siksi rakennettu alan moderni koulutuskeskus.

Purfleetin oopperakeskus avattiin yhteisöoopperalla, joka on syntynyt ammattilaisten ja alueen asukkaiden yhteistyönä. Kuninkaallisen oopperan koulutusosaston päällikkö Paul Reed sanoo, että yhteisöoopperan tavoitteena on lähentää oopperaa yleisöönsä.

- Opperan tekeminen saa tavalliset ihmiset kiinnostumaan oopperasta eri tavalla kuin he vain katsoisivat valmista esitystä. Esiintyminen oopperassa auttaa ymmärtämään kuinka ooppera toimii taidemuotona ja antaa myös uusia taitoja ja rakkautta taiteisiin, Reed sanoo.

Suurin osa yhteisöoopperan esiintyjistä on amatöörejä

Purfleetin yhteisöooppera Ludd and Isis kertoo alueen historian oopperan muodossa. Oopperaan osallistuvat asukkaat ovat tehneet suuren työn kotiseutunsa historian tutkimisessa. Tarinoiden hahmottamisessa oopperaksi he ovat kuitenkin saaneet ammattiapua.

Oopperan säveltäjät Richard Taylor ja Steven Place ovat ammattilaisia, samoin kuin osa laulajista ja tanssijoista. Suurin osa esiintyjistä on kuitenkin amatöörejä ja esimerkiksi lapsikuoro tulee läheltä sijaitsevasta koulusta.

Kuninkaallinen ooppera aikoo tehdä yhteisöoopperaa muuallakin Britanniassa. Se on myös ryhtynyt kehittämään ooppera- ja balettiesitysten luomista kouluissa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Eeva Lennon, Purfleet