1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ehrnroothien säätiöiltä rahaa tieteelle ja kulttuurille

Helsingin yliopisto on saanut miljoonan euron lahjoituksen Ehrnroothien säätiöiltä. Säätiöt jakoivat lisäksi viisi 50 000 euron kunniapalkintoa tieteen ja kulttuurin edustajille.

Miljoonan euron apurahan Helsingin yliopistolle lahjoitti 75-vuotisjuhlaansa viettävä Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö yhdessä Magnus Ehrnroothin säätiön, Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön sekä Mary ja Georg C. Ehrnroothin säätiön kanssa.

Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö myönsi lisäki viisi 50 000 euron kunniapalkintoa tieteen ja kulttuurin edustajille.

Kunniapalkinnot saivat historiantutkija Max Engman, muusikot Folke ja Suvi Gräsbeck, neurobiologi Kai Kaila, kirjailija Merete Mazzarella ja oikeus- ja yhteiskuntatieteilijä Thomas Wilhelmsson.

Kunniapalkinnoilla Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö halusi osoittaa arvostustaan palkinnonsaajien merkitykselliselle työlle suomalaisen tutkimuksen ja kulttuurin alalla, kertoi säätiön puheenjohtaja Kristian Donner.

Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö tekee työtä suomalaisen tutkimuksen tukemiseksi erityisesti humanistisilla, yhteiskuntatieteellisillä ja luonnontieteellisillä aloilla. Kaikista sen vuonna 2010 jakamista apurahoista noin kolme viidesosaa meni suomenkielisille tutkijoille, viidennes ruotsinkielisille ja viidennes henkilöille, jotka tekevät tutkimusta Suomessa, mutta ovat kotoisin maamme rajojen ulkopuolelta.