Puolalaistehtaasta katosi radioaktiivista kobolttia

Lublinissa Puolassa on kadonnut kuusi konttia radioaktiivista kobolttia, kertoo Puolan atomienergiavirasto PAA. Kontit katosivat konkurssiin menneen valurautatehtaan tiloista.

Ulkomaat

PAA:n edustaja Monika Skotniczna kertoo uutistoimisto AFP:lle, että 40 kilon painoisten lyijykonttien radioaktiivisuus on 9 - 20 megabequerellia. Koboltti voi olla vaaraksi niille, jotka kontit avaavat, hän sanoo.

Konttien katoaminen havaittiin tarkastuksessa marraskuun alussa ja asiasta ilmoitettiin heti poliisille sekä naapurimaille ja muille EU-maille, Skotniczna sanoo.

Radioaktiivista kobolttia käytetään teollisessa röntgenkuvauksessa.

PAA uskoo, että kontit on todennäköisimmin varastettu romumetallina myytäväksi.

STUK: Ei kovin yleistä

Ylitarkastaja Eija Venelampi Suomen Säteilyturvakeskuksesta kertoo, ettei Puolassa varastettu koboltti ole kaikista järeimpiä teollisuuden käyttämistä radioaktiivisista aineista. Silti se voi olla vaarallista, jos ei tiedä, mistä on kyse.

Pieni kobolttisäiliö on säteilysuojassa teräskontissa. Vaaraksi se voi olla, jos sen ottaa suojasta ja laittaa esimerkiksi taskuunsa, Venelampi kertoo. Kobolttia käsittelevä voi saada esimerkiksi syöpymisvammoja. Vaaraa voi olla myös muille lähietäisyydellä oleville.

Riskinä olisi myös, jos koboltti joutuisi teräskonttien mukana metallisulattoon. Tällöin tuloksena olisi säteilevää metallia, jota ei voisi käyttää. Veneslammen mukaan esimerkiksi Suomessa metallitehtaissa on turvajärjestelmät, jotka estävät radioaktiivisten aineiden joutumisen sulattoon.

STUK sai Puolalta ilmoituksen kobolttivarkaudesta marraskuussa. Venelammen mukaan tällaiset varkaudet eivät ole Euroopassa kovin yleisiä.

Radioaktiivisen aineen jääminen konkurssiin menneen tehtaan tiloihin tuntuu Venelammesta huolimattomalta toiminnalta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset