Komissiolta kartellisakot kuvaruutuvalmistajille

EU:n komissio on määrännyt yhteensä 649 miljoonan euron sakot neljälle taiwanilaiselle ja yhdelle eteläkorealaiselle litteitä LCD-näyttöjä valmistavalle yritykselle. Kommission mukaan yritykset olivat keskenään sopineet Euroopan markkinoille myymiensä litteiden tv- ja tietokonenäyttöjen hinnoista.

talous

Sakkoja joutuvat maksamaan taiwanilaiset AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes ja HannStar Display Corporation sekä eteläkorealainen LG Display. Alan johtavaa yritystä eteläkorealaista Samsung Electronicsia syytettiin myös osallistumisesta hintakartelliin, mutta yhtiö vältti sakot, kun se ensimmäisenä tarjoutui antamaan tietoja hankkeesta.

Suurimmat sakot eli 300 miljoonaa euroa lankeavat Chimei InnoLuxin maksettaviksi.

- Eurooppalaistaen yritysten ohella myös ulkomaisten yritysten on ymmärrettävä, että jos ne haluavat harrastaa liiketoimintaa Euroopassa, niiden on toimittava rehellisesti, EU:n kilpailukomissaari Joaquin Almunia sanoi. Hänen mukaansa kyseiset yritykset tiesivät hyvin, että ne rikkoivat kilpailulakeja ja tietoisesti ryhtyivät salaamaan toimintaansa.

Kilpailukomissaari sanoo, että syytetyt yritykset syyllistyivät hintakartelliin lokakuusta 2001 helmikuuhun 2006 vahingoittaen eurooppalaisten kuluttajien etua.

Yritykset pitivät kuukausittain kokouksia, joissa ne muun muassa sopivat hnnoista ja vaihtoivat tietoja tulevista tuotantomääristään. Kaikkiaan yritykset pitivät taiwanilaisissa hotelleissa 60 kokousta.

- Kokousten pitäminen Euroopan ulkopuolella ei ole lieventävä asianhaara, komissaari Almunia sanoi.

Lähteet: AFP